Bakslag för Nordea – storägare riktar kritik mot flyttplanerna

Nordea
Bakslag för Nordea – storägare riktar kritik mot flyttplanerna

Jessica Gow/TT.

Towe Boström

Reporter

En av storbankens större aktieägare ställer sig tveksam till flyttplanerna.
”En stor bank kan inte hoppa fram och tillbaka till den stad och det land där det för tillfället är mest gynnsamt", säger Didner & Gerges ordförande Henrik Didner.

Det har varit stormigt inom Nordea. Utöver de omdiskuterade planerna på att flytta huvudkontoret till Finland har ett antal tunga digitala chefer lämnat skeppet. 

Nu uttrycker en av storbankens största aktieägare, Didner & Gerge, kritik mot flyttplanerna. 

Fondens ordförande Henrik Didner har uttalat sig till SvD Näringsliv. 

”Nordea har en bit kvar innan man når upp till de andra bankerna när det gäller regelefterlevnad och it-system. Då är det bättre att koncentrera sig på att få i ordning det innan man tar beslut om att flytta huvudkontoret”, säger Henrik Didner. 

Didner & Gerge är fjärde största ägare i Nordea med aktier för 4,3 miljarder kronor. 

SvD konstaterar att uttalandet väger tungt och att den tidigare kritiken mot planerna främst kommit från kunder och utomstående experter. 

Henrik Didner menar att styrelsen har för bråttom och att det kommande valet kan leda till nya positiva regler för Nordea. Han är inte heller imponerad av beräkningarna över framtida kostnadsbesparingar. 

”En stor bank kan inte hoppa fram och tillbaka till den stad och det land där det för tillfället är mest gynnsamt. Därför tycker vi att man borde bida sin tid”, säger Henrik Didner till SvD. 

För att genomföra flyttplanerna krävs en majoritet vid bolagsstämman den 15 mars. Henrik Didner poängterar vidare att fonden ännu inte fattat något beslut. 

Nordea har meddelat SvD att man inte kommenterar enskilda uttalanden från aktieägare. 

Läs fler artiklar
LÄS MER