Google ska upptäcka hjärtproblem – genom att titta dig i ögonen

Google Alphabet Vård
Google ska upptäcka hjärtproblem – genom att titta dig i ögonen

Foto: Istockphotos/AP Photo/Virginia Mayo.

Towe Boström

Reporter

Googles nya AI-satsning kan effektivisera vården och hjälpa oss att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

Vad tror du om att låta en algoritm analysera ditt öga för att upptäcka om du löper risk för hjärt- och kärlsjukdomar? 

IT-jätten Google verkar i alla fall tror att det kan bli ett effektivt inslag i vården framöver.

Det blomstrar av tekniska lösningar inom hälsosektorn och det är forskare på Google, och moderbolaget Alphabets hälsosatsning Verity, som står bakom det nya initiativet.  

The Verge rapporterar att forskarna upptäckt ett nytt sätt att bedöma risken för hjärtproblem genom att använda maskininlärning. Slutsater som presenterats i en ny rapport. 

Man brukar säga att ögonen är själens spegel – men de är även en spegel över kroppens hälsa.

Det hela går ut på att den bakre delen av ditt öga scannas och analyseras av en algoritm. Genom datan ska det bland annat gå att utläsa ålder, blodtryck och eventuella rökvanor. Information som sedan kan användas för att förebygga risker som hjärtattacker.

Det finns redan metoder för att upptäcka hjärtsjukdomar – men fördelen med Googles lösning är att algoritmen kan underlätta och snabba på läkarnas analyser. För dem som ogillar nålar är det också ett glädjebesked att slippa undan blodproven.

Google och Verily har ”tränat” algoritmen genom att analysera data från närmare 300.000 patienter, bland annat ögonskanning. När algoritmen fick jämföra ögonbilder från friska personer med dem som drabbats av hjärt- och kärlsjukdomar kunde den pricka rätt i 70 procent av fallen.

Genom satsningen hoppas man bland annat kunna hitta nya sätt att analysera redan existerande data och bidra med nya kunskaper inom vården.  

Tekniken behöver dock testas och utvecklas mer innan den kan bli verklighet inom vården. Det är fortfarande en bra bit kvar innan vi kan gå till en AI-läkare som ger oss diagnoser helt utan mänsklig övervakning – men det här visar att vi är på väg.

Forskaren Luke Oakden-Rayner som specialiserar sig på maskininlärning säger att AI exempelvis kan användas för att förbättra diagnosverktyg.

"De tar data som har samlats för en klinisk anledning och får mer ut av det än vi gör i nuläget. Istället för att ersätta läkarna försöker man bredda det vi kan göra", säger Luke Oakden-Rayner. 

Läs fler artiklar
LÄS MER