Simris Alg lånar miljonkapital – så länge räcker pengarna

Simris alg
Simris Alg lånar miljonkapital – så länge räcker pengarna

Foto: Anders Ahlgren / SvD / TT

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

"Vi för diskussioner med flera intressanta potentiella delägare”, säger vd:n Fredrika Gullfot.

Simris Alg, som odlar alger och som tillverkar kosttillskott, släppte under tisdagsmorgonen sina siffror för helåret 2017. Bolaget redovisar en förlust på 22,9 miljoner kronor före skatt och en omsättning på 854.000 kronor.

Det kan jämföras med en förlust på 19,3 miljoner kronor och en omsättning på 726.000 kronor under 2016.

"Det är dags att lägga 2017 till handlingarna, ett år präglat av förseningar, lärdomar och frustration över att inte komma igång med försäljningen som det var tänkt", skriver vd Fredrika Gullfot i rapporten.

Bolaget inväntar fortfarande EU-godkännande för sin Omega 3-produkt. Parallellt har Simris Alg lanserat sin produkt Algae Omega-3 i USA via återförsäljaren Anthropologie.

"Vi kommer under 2018 förstärkt satsa på USA som vår första 'hemmamarknad', med New York, Los Angeles och San Francisco som utgångspunkt", skriver Simris Algs vd och hon sätter upp en lyckad lansering i USA som "främsta mål" för 2018.

De stora förlusterna tär samtidigt på bolagets kassa, och Fredrika Gullfot har tidigare flaggat för en nyemission. Den är däremot inte klar än, och företaget meddelar nu att ett lån på 4 miljoner kronor har tagits, för att “undvika tidspress och säkra bolagets drift”. Pengarna kommer från AB Box Play.

“Vad gäller den aviserade riktade nyemissionen för vi diskussioner med flera intressanta potentiella delägare”, skriver Fredrika Gullfot.

Pengarna räcker nu fram till och med juli, skriver bolaget.

Läs fler artiklar
LÄS MER