Sök

Irans största techinvesterare gasar – med pengar från Sverige

Said Rahmani, grundare av Sarava och Florian Hellmich, vd på Pomegranate. Foto: Jonas de Lange

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Nu ska han bygga en startupfabrik mitt i Teheran för 2000 personer.

För tio år sedan hände precis ingenting på den iranska techscenen. Sanktioner från västvärlden tyngde landets ekonomi rejält och det var svårt att komma någonstans.

Men för två år sedan hävdes många av sanktionerna, och även om ekonomin i sin helhet inte har exploderat bubblar det numera rejält på den iranska techscenen.

Vi träffade landets största techinvesterare Savaras vd Said Rahmani på hans besök i Sverige.

“2014 pratade man kanske om 100 startups, nu säger folk att det finns 400-500 lite mer substantiella bolag som drivs på heltid. Vår prognos är att det kommer finnas 1000–2000 startups 2020”, säger Said Rahmani.

Han startade Sarava 2012 med ungefär 2 miljoner dollar att investera. Två år senare fick han backning av bland annat svenska Pomegranate – där Vostok New Ventures vd Per Brilioth är styrelesordförande. Sedan dess har han byggt upp en bred portfölj med bolag inom bland annat e-handel, spel och molntjänster.

Sarava största investering är Digikala. Ett företag som började med att sälja elektronik på nätet och nu har utvecklats till “Irans Amazon”. Idag kränger bolaget allt från kläder och blöjor till bilar och motorcyklar.

Sarava investerade i bolaget redan för sex år sedan. Nu räknar man med att notera bolaget på den lokala börsen till en värdering på 1 miljard dollar. Det är bara början för den tidiga investeraren.

“Vi räknar med att vi kommer ha tre till fem unicorns (bolag värderade till över 1 miljard dollar innan börsnotering) inom de närmaste tre åren”, säger Said Rahmani.

Samtidigt som Sarava kan börja skörda frukterna av sina första investeringar har man även börjat se en ökad konkurrens. För att lyfta ekosystemet och stärka sin position ytterligare har man därför valt att komma närmare entreprenörerna.

Dels har Sarava valt att starta en egen fond för såddinvesteringar – alltså investeringar i de allra yngsta bolagen – dels har man valt att bygga en helt egen startupfabrik.

Mitt i huvudstaden Teheran har man börjat renovera en gammal fabrikslokal som ska husera alla möjliga tillväxtbolag och startups.

“Den kommer rymma ett par tusen personer och vi flyttar alla våra acceleratorer dit. Det här kommer bli den största startupfabriken i Mellanöstern”, säger Said Rahmani.

Vilka har den största möjligheten för affärer i Iran nu, investerare eller entreprenörer?

“Båda skulle jag säga. Vi ser redan nu många unga utflyttade iranier som kommer hem och startar nya bolag. Grundarna av Cafe Bazaar (ett av Saravas portföljbolag reds. anm.) till exempel kom tillbaka från Sverige och startade sitt bolag. Det som framförallt saknas i landet är erfarenhet och kapital. Det var det vi hittade i Pomegranate”, säger Said Rahmani.

Läs mer