MTG säljer bulgariska Nova för 1,7 miljarder

Streaming Media
MTG säljer bulgariska Nova för 1,7 miljarder

Foto: TT

Direkt / Breakit

Gör sig av med sin bulgariska tv-del.

Mediehuset MTG säljer sitt innehav om 95 procent i bulgariska Nova Broadcasting Group, som omfattar sju tv-kanaler och tio onlineverksamheter, till PPF Group.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Transaktionen värderar hela verksamheten till 185 miljoner euro, cirka 1,83 miljarder kronor, och sägs återspegla MTG:s pågående omvandling från ett traditionellt nationellt tv-bolag till en global digital underhållningskoncern.

MTG har de senaste åren satsat stenhårt på bland annat e-sport, och kapitalet som frigörs från försäljningen ska användas till att investera i segmenten Nordic Entertainment och Studios samt den globala digitala underhållningsverksamheten.

Försäljningen är däremot knappast någon vinstaffär för MTG. 2008 köpte MTG Nova för 5,6 miljarder kronor, och har sedan dess gjort stora nedskrivningar kopplade till affären. 

Efter affären meddelar banken Nordea att värderingen vid försäljningen var lägre än väntat.

"Även om det är positivt att bolaget fortsätter att fokusera på sin kärnverksamhet är det här negativt för värdet i vår värdering av koncernens delar('sum of the parts')", skriver Nordea och nämner att differensen på 800 miljoner kronor motsvarar 3 procent av bankens värdering av MTG:s aktier.

"Därmed är affären något negativ för uppsidan i aktien, även om vi ser nästan 14 procents uppsida i nuläget", skriver Nordea.

MTG etablerade sig i Bulgarien 2007 men har på senare tid dragit sig ur sin tidigare verksamhet i Central- och Östeuropa.

Läs fler artiklar
LÄS MER