Andra "Börshajen" Farhad tvingas leva med dödshot och hat

Börshajen influencers
Andra "Börshajen" Farhad  tvingas leva med dödshot och hat

Andra Farhad. Foto: Privat

Sara Lindmark

Reporter

Andra Farhad är en 24-årig aktieentreprenör från Fittja som gjort succé med Instagram-kontot Börshajen. Men framgången har haft sitt tydliga pris. Dödshot och hat är en del av hennes vardag.

Andra Farhad har byggt sin framgång på Instagram-kontot och plattformen Börhajen. Syftet är att utbilda människor i aktiekunskap genom gratis kurser som finansieras genom sponsorer. Hon listas på plats nummer 11 av 101 supertalanger i Veckans Affärer och Företagarna rankar henne som en av landets mest lovande unga företagare.

Men framgången har en mörk baksida.

För Svd berättar Andra Farhad om dödshot och hat, från män. Män som har tagit sig rätten att söka upp henne både i hemmet och i jobbet.

Morgonen den 11 maj 2017 kommer hon aldrig att glömma. Då upptäcker hon ett maskinskrivet papper med dödshot i sin brevlåda. Någon har tagit reda på hennes adress, trots att hon inte är skriven på den, tagit sig förbi portkoden och lämnat hotet i hennes brevinkast.

"Jag vet var du kommer att vara nästa torsdag. Jag kommer att döda dig och stycka dig i bitar”, står det på lappen.

Personen syftar på en inspirationsföreläsning hon ska hålla på Södertörns högskola.
Andra Farhad säger till Svd att hon där och då övervägde att ge upp hela sin karriär. Jobbet kan inte vara värt att dö för.

Hon bestämmer sig tillslut för att visa upp en tuff sida utåt – och håller föreläsningen som planerat.

Efteråt frågar en i publiken varför det finns väktare i salen. Andra Farhad svarar ärligt:

“Tydligen finns det folk som blir så otroligt provocerade av att jag gör detta att jag behöver säkerhetsvakter för att snacka”.

Ett annat exempel är en man som börjar kontakta henne på sociala medier och ringa henne dygnet runt. En dag står han utanför hennes kontor och väntar. Hon ringer 112 men mannen är borta när polisen anländer.

Även Isabella Löwengrip som verkar i samma bransch, har berättat öppet om hoten hon tvingas leva med. Det har gått så långt att hon har en person från ett vaktbolag boende hos sig.

Svd har kontaktat flera kvinnliga sparekonomer och flera av dem säger att de inte känner sig hotade av kommentarer de får. Däremot uppger de att vissa ämnen som jämställdhet och politik, bitcoin och Fingerprint, kan sätta igång hätska diskussioner i sociala medier.

Johanna Kull, berättar om kommentarer av den grövre karaktären, som sexistiska mejl om hennes utseende och bilder på strypta kattungar.

“Jag kan ha stått och pratat om Brexit i Rapport och när jag sedan öppnar telefonen så har jag fått massa mejl från anonyma följare om hur jag har sett ut. Jag har funderat mycket på varför, jag tycker inte att jag har gjort så kontroversiella uttalanden. Jag tror helt enkelt att det stör dem att jag är en kvinna som tar lite plats, säger Johanna Kull”, till Svd.

Att Andra Farhad är extra utsatt än andra kvinnor inom aktiebranschen, beror troligen på att hon sticker ut från mängden, både som ung kvinna och med ett icke-svenskt efternamn.

“Hade hon pratat om rosor hade det inte varit något problem. Men att prata om pengar och makt, och att vara expert på det, bryter för mycket mot normen för att vissa ska klara av det, säger Camilla Wagner, konsult och delägare i pr-byrån Klara K”, till Svd.

Så hur tänker Andra Farhad kring hoten idag?

Lägenheten där hon tog emot dödshotet är såld. Hon har flyttat till en ny lägenhet där hon har installerat en tung säkerhetsdörr och ett larm. Kontoret ligger inte längre i det ödsliga slakthusområdet vid Globen utan i centrala Stockholm. Och hon har slutat att åka kommunalt. 

"Jag kommer inte att vika mig. Det viktiga är att åstadkomma en samhällsförändring", säger Andra Farhad.

Läs fler artiklar
LÄS MER