Lyko satsar på robotlager – och på Finland

Breakit - Lyko satsar på robotlager – och på Finland

Joanna Hummel, vd på Lyko.

Direkt / Breakit

Lyko satsar 85 miljoner kronor på ett robotlager i Vansbro.

 

Hårvårds- och skönhetsbolaget Lyko, listat på First North, redovisar ett rörelseresultat på 2,9 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2017 – en minskning från strax över 9 miljoner samma kvartal ifjol.

Vd Joanna Hummel skriver att tillväxten framförallt drevs av segmentet Online som växte med 32 procent tack vare ökad trafik, fler kunder samt ökat värde per köp.

"Intäkterna inom Retail fortsatte också att växa, främst som ett resultat av att vi öppnat fler butiker med tillhörande salonger", skriver hon.

Joanna Hummel uppger vidare att hon ser vissa tecken på branschglidning och nya aktörer på bolagets marknad.

"Men samtidigt en ännu starkare trend där fler och fler varumärkesägare får upp intresset för digitala affärer och den förflyttning som sker såväl generellt inom retail som för skönhet", skriver hon.

Automatiserade lager, eller robotlager är det nya heta bland e-handlare. Tidigare har kökssajten Kitchentime lagt 30 miljoner på ett robotlager i Eskilstuna och nu investerar Lyko cirka 85 miljoner kronor under perioden i en ny anläggning i Vansbro.

"Med ett automatiserat varulagersystem uppnås en högre kostnads- och resurseffektivitet, vilket ger långsiktiga lönsamhetsförbättringar", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

I samma pressmeddelande nämner Lyko att bolaget ska ta ett första steg in på den finländska marknaden genom en online-lansering under det andra kvartalet 2018.

"Inträdet på den finska marknaden väntas endast marginellt påverka bolagets finansiella ställning och resultat under 2018. Lyko har en skalbar hemsida och ett lager/logistikflöde som gör att Vansbro kan nyttjas för varuförsörjning", skriver bolaget.

Nyfiken på mer om Lyko? På vårt Beauty & Fashion tech-event är Lykos grundare, Rickard Lyko, en av huvudtalarna och kommer berätta om sin dramatiska entreprenörsresa. Spana in eventet här!

Läs fler artiklar
LÄS MER