Efter gårdagens fall – klädjätten H&M steg kraftigast på börsen

Breakit - Efter gårdagens fall – klädjätten H&M steg kraftigast på börsen

Foto: Janerik Henriksson/TT.

Direkt / Breakit

Karl-Johan Persson lade korten på borden under kapitalmarknadsdagen. Det fick aktien att rasa – men på torsdagen tog H&M ett kliv uppåt igen.

På onsdagen höll H&M sin första kapitalmarknadsdag någonsin. 2017 var ett tufft år för klädjätten som visade svaga försäljningssiffror och tvingades bomma igen en butik i centrala Stockholm. 

Det var en självkritisk vd som talade under dagen.

"Vi har inte förbättrat oss snabbt nog utan är kvar på samma nivå som för några år sedan när det gäller mode, kvalitet och hållbarhet", sa Karl-Johan Persson.

Efter kapitalmarknadsdagen föll aktien med 4,6 procent. På torsdagen vände vinden och klädkedjan tog ledningen bland storbolagen med en uppgång på 3 procent.

Nätbanken Avanzas sparanalytiker, Henrik Senestad, manar de som sitter på en stor andel H&M-aktier, att bredda sitt innehav. 

”Generellt kan man säga att så fort man tar sig över sju aktier avkastar man betydligt bättre. När det gäller H&M ska man också vara medveten om att det kommer vara en skakig resa, förmodligen under hela det närmsta året", säger han till Dagens industri. 

I samma intervju påpekar han att Avanzas kvinnliga sparare drabbas extra hårt av klädjättens skakiga resa. Bland nätbankens kvinnliga sparare har 21 procent H&M i sin portfölj jämfört med 13 procent av männen. Eftersom männens portföljstorlek är större ligger dock deras genomsnittsförlust på 75.000 kronor jämfört med 42.000 kronor. 

Läs fler artiklar
LÄS MER