Northzone backar från Sqore – har sålt nästan hela innehavet

SqoreNorthzoneRekrytering

Marta Sjögren, partner på Northzone och Niklas Jungegård, vd på Sqore. Foto: Press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Riskkapitalbolagets styrelserepresentant tar ett kliv ned när rekryteringsstartupen tar in nya 32 miljoner kronor i kapital.

På startupscenen i Stockholm finns ett antal bolag som tävlar om att bli hetast i rekryteringsbranschen. Ett av de mest välfinansierade är Sqore. Bolaget har riktat in sig specifikt mot att rekrytera studenter till universitetsutbildningar och företag och hittills har man tagit in ungefär 60 miljoner kronor i extern finansiering.

Pengarna kommer framförallt från riskkapitalbolaget Northzone och affärsängeln Mats Gabrielsson – bland annat känd från tv-programmet Draknästet.

Men allt är inte guld och gröna skogar. Nu visar offentliga handlingar som Breakit tagit del av att huvudägaren Northzone tar ett stort steg tillbaka från sitt portföljbolag.

Enligt dokumenten har riskkapitalbolaget minskat sitt innehav från 21 procent av bolaget till endast 1 procent. Samtidigt har Northzones nyblivna partner Marta Sjögren lämnat sin ordinarie styrelseplats för att istället bli suppleant. Det innebär i praktiken att man gett upp hela sitt inflytande över bolagets riktning.

Marta Sjögren avfärdar dock att det skulle vara någon dramatisk exit från Northzones sida.

“Jag kan inte berätta så mycket men det som är officiellt ger inte hela bilden”, säger hon och fortsätter:

“Det är en princip för oss att vi kommer överens om en tidslinje och olika milstolpar för bolagen. Jag kommer fortsätta jobba med Sqore och vi kanske hoppar in igen när bolaget har kommit längre i sin tillväxtplan."

Någon superaffär verkar det inte ha blivit för Northzone. Aktiekursen 2018 är nämligen oförändrad från 2015. Hade riskkapitalbolaget satt pengarna på Stockholmsbörsen istället hade man i alla fall fått en avkastning på 17 procent, minus eventuella förvaltningsavgifter.

Handlingarna avslöjar även att Mats Gabrielsson tar över som största ägare i bolaget med drygt 30 procent av aktierna. I en nyemission investerar han på egen hand 15 miljoner kronor i bolaget genom kontant betalning och kvittning av gamla lån.

Det är även han som köpt Northzones aktier i bolaget. I affären har hans bolag GIAB gett riskkapitalbolaget en option på att köpa tillbaka aktierna om Sqore skulle börja växa tillräckligt mycket igen. Villkoren för optionen vill han dock inte avslöja.

"De står med en fot utanför dörren och en kvar innanför kan man säga", säger Mats Gabrielsson.

Utöver hans investering har ytterligare 17 miljoner kronor skjuts till bolaget i emissionen från ett antal mindre investerare. En av dem är Academic Work-grundaren Jeremias Andersson som äger ungefär 10 procent av bolaget. Han tar även plats i styrelsen medan Pär Lager, tidigare vd för Berghs school of communications, blir styrelseordförande.

"Som entreprenör och vd tycker jag det är fantastiskt att få in så bra ägare som Jeremias och Pär. Att vi dessutom har fortsatt förtroende från Mats Gabrielsson är väldigt positivt", säger Niklas Jungegård, vd på Sqore.

Samtidigt som Marta Sjögren lämnar sin ordinarie styrelseplats kliver också Emad Zand formellt ned från sitt uppdrag som styrelseordförande. Hans motivering är att han numera är helt fokuserad på sina åtaganden på batteribolaget Northvolt.

Några omsättningssiffror för 2017 vill inte Niklas Jungegård avslöja. 2016 redovisade bolaget en nettoomsättning på 17 miljoner kronor med en förlust på 10 miljoner kronor. Efter den senaste emissionen siktar nu Sqore in sig på att nå lönsamhet.

“Vi har satsat otroligt mycket på produktutveckling och marknad de senaste två–tre åren. Man måste gå mot vinst och nå en hälsosam nivå förr eller senare”, säger Niklas Jungegård.

Läs mer