Bristen på arbetskraft allt värre i techsektorn

Rekrytering
Bristen på arbetskraft allt värre i techsektorn

Caroline Englund

Reporter

En akut personalbrist. Det är verkligheten för Stockholms it-bransch just nu, enligt Stockholms handelskammare.

Enligt en undersökning som Stockholms handelskammare har gjort är det svårt för Stockholms it-företag att få tag i personal och det kommer att bli värre.

“Hela 80 procent av it-företagen uppger att de har arbetskraftsbrist,” säger Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms handelskammare till DN.

Breakit har tidigare berättat om bristen på arbetskraft inom it-branschen och att många techföretag ser stora problem när det gäller reglerna och behandlingen av personer som kommer till Sverige från andra länder för att arbeta i branschen.

Den bilden bekräftas av Carl Johan Hamilton, vd för Ants, ett sourcing- och rekryteringsföretag för it-branschen.

“Arbetskraftsbrist är vårt nya normala. En försiktig bedömning är att det saknas 70 000 personer i it-branschen till 2022 i Sverige. Politikerna pratar om arbetslöshet och migration som problem, men det verkliga problemet är arbetskraftsbrist”, säger han till Dagens Nyheter.

Han påpekar också att infrastrukturen måste förändras för att kunna locka hit internationell arbetskraft.

Ett nytt problem som Stockholms handelskammare nu uppmärksammar är lokalbristen som en majoritet av it-företagen säger sig uppleva.

Siffrorna kommer från Stockholmsbarometern som görs fyra gånger om året av Stockholms handelskammare. Undersökningen bygger på svar från 1 268 företag och 290 hushåll i Stockholms län.

Läs fler artiklar
LÄS MER