Sök

Storaffären i Klarna är ett tecken i tiden - allt fler väntar med börsen

Klarnabörsnotering

FOTO: Flickr/www.gotcredit.com

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Trenden att techbolag stannar kvar längre i privat ägo gäller såväl som taxiappen Uber som den svenska betaltjänsten Klarna.

Nyheten att medarbetare på Klarna säljer aktier för sammanlagt 680 miljoner kronor till tre riskkapitalbolag ska ses i sitt sammanhang.

För tre-fyra år sedan valde techbolag att gå till börsen tidigare än de gör idag. Det gjorde att bolag som Facebook och Twitter kom ut på den publika aktiemarknaden relativit tidigt, med följden att riskkapitalbolag och andra ägare som varit med länge kunde göra sig av med sina innehav och gå vidare med livet.

Samtidigt fick stora pensionsfonder och aktieförvaltare på börsen möjlighet att köpa in sig i expansiva internetbolag.

I såväl Stockholm som Silicon Valley är trenden just nu att grundare tar in mer riskkapital utanför börsen. Det innebär mindre insyn för allmänheten - och att handel med aktien försvåras.

Det ökar den så kallade gråhandeln med aktier utanför börsen, där anställda och tidiga investerare gör sig av med aktier utan offentlig insyn i priset, vilket till exempel förekommer titt som tätt i Spotify.

Det innebär också att några av de största tillgångsförvaltarna, som fondbolagen Fidelity och Blackrock, har börjat investera i onoterade techbolag som tar in allt större summor riskkapital. Detta eftersom rundorna helt enkelt blir för stora för de så kallade venture capital-företag som traditionellt sett försörjer startups med finansiering.

En lite tråkig konsekvens är också att det blir snudd på omöjligt för vanliga småsparare att komma åt ägarandelar i internetbolag som Spotify, Klarna och Uber.

Läs mer