Sök

THQ Nordic blev just Sveriges största spelbolag – för bara 1,2 miljarder kronor

THQ NordicspelbranschenSpelutveckling

Lars Wingefors, vd på THQ Nordic – och en bild från spelfloppen Agents of Mayhem. Foto: Press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Så kunde Lars Wingefors göra det tyska superklippet.

Koch media är en tysk spelkoncern som bland annat är utgivare för succéserien Saints Row, ett så kallat “sandbox-spel” där spelaren i en öppen miljö får springa runt och fritt rasera en hel stad med en rad olika vapen.

Uppföljaren till succéserien från bolaget skulle bli Agents of mayhem. Spelet började utvecklas redan 2014 och över 100 anställda sattes på uppgiften att knåda fram en ny succé. I augusti 2017 lanserades spelet – och floppade totalt.

Bolaget tvingades göra nedskrivningar på hela 47 miljoner euro – motsvarande ungefär 465 miljoner kronor. Från april till december samma år omsatte bolaget ungefär 2,5 miljarder kronor. Den stora anledningen var Agents of mayhem-floppen.

Parallellt med Koch medias motgångar har den svenska spelkoncernen THQ Nordic dammsugit marknaden på mindre utvecklare att förvärva till sitt eget ekosystem.

Ingen är trygg från katastrofer som Agents of mayhem i spelbranschen och därför gäller det att ha en bred spelportfölj – något som THQ bygger upp.

Det svenska bolaget satt vid årsskiftet med över 600 miljoner kronor i kassan att shoppa bolag för och nu uppenbarade sig plötsligt en enorm möjlighet.

På onsdagmorgonen stod det klart: THQ köper hela Koch media.

Sugen på att få en djupare inblick i den svenska spelindustrin – missa inte vår konferens Game Tech!

THQ omsatte under perioden april till december till ungefär 385 miljoner kronor. Med Koch media-affären växte plötsligt omsättningen med över 2,5 miljarder kronor i ett svep. I affären sopar man upp 14 dotterbolag runt om i världen och antalet anställda inom THQ koncernen går från ungefär 460 till över 1.600. Allt detta till ett rejält reapris.

I affären värderas den tyska spelbjässen till ungefär 1,2 miljarder kronor – under halva bolagets omsättning. Som en jämförelse värderas den betydligt mindre köparen THQ Nordic till nästan 7,7 miljarder på Nasdaqs aktiehandelsplats First North – eller 14 gånger omsättningen.

Att det skulle vara ett exceptionellt lågt pris för en så stor spelare som Koch media vill dock inte Lars Wingefors riktigt gå med på.

“Jag vill inte uttrycka det så. Det är en affär som jag är jätteglad för. Den har signaturtecken för den typen av affär jag vill göra. Koch media skulle göra vinst om det inte vore för den nedskrivningen”, säger han.

Har Koch media ekonomiska problem?

“Nej, de har en väldigt stabil finansiell situation. De har tjänat pengar i alla år men förra året gjorde man en jättestor release som floppade. Det spelet skulle aldrig gjorts”, säger Lars Wingefors.

När två så pass stora bolag går ihop skulle man kunna tänka sig att det leder till stora ägarförändringar. I fallet med THQ och Koch media blir utspädningen endast 1 procent.

Nästan hela förvärvet görs med bolagets likvida medel. När bankerna öppnar på onsdagsmorgonen går den första överföringen på 658 miljoner kronor. Sedan följer ytterligare två transaktioner med kontanter och skuldebrev som gör att den totala köpesumman blir drygt 900 miljoner kronor. Utspädningen blir ynka 1 procent för THQ Nordics aktieägare

I Koch media finns samtidigt skulder på 300 miljoner kronor som går rakt in på THQ Nordics balansräkning. Hela processen innebär att THQ Nordic nu går från att vara en aktör att räkna med i Sverige – till att bli landets klart största spelbolag – och det för "bara" 900 miljoner kronor.

Transparens: Lars Wingefors äger även en mindre aktiepost i Breakit.

Läs mer