Svensk spelentreprenör gör jätteförvärv – THQ i miljardaffär

THQ Nordic Spelutveckling spel
Svensk spelentreprenör gör jätteförvärv – THQ i miljardaffär

Lars Wingefors.

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Svenska börssuccén köper konkurrent.

Tidigt på onsdagsmorgonen kom beskedet – svenska THQ tar över ägandet i spelstudion Koch Media. I transaktionen värderas Koch Media till 121 miljoner euro, motsvarande 1,2 miljarder kronor.

“Det här är en affär jag är jätteglad för. Den har verkligen signaturtecken för den typen av affär jag vill göra”, säger Lars Wingefors Lars Wingefors, vd och grundare av THQ,

Uppdatering: THQ-aktien rusade direkt när börsen öppnade och efter bara fem minuter hade kursen gått upp med 23 procent.

Koch Media är en oberoende producent och marknadsförare av spel i Europa och Nordamerika med studios i Tyskland, Storbritannien och USA samt med kontor i flera central- och nordeuropeiska städer.

 “Det här är ett entreprenörslett bolag vi har känt i många år. Vi har många gemensamma värderingar och det är en väldigt bra affär på många sätt”, säger Lars Wingefors, grundare och vd på THQ nordic.

Säljaren Koch Medias vd Klemens Kundratitz kommenterar affären:

”Jag tror helhjärtat på att THQ Nordic är en utmärkt strategisk partner för Koch Media. Förutom att ha lång erfarenhet inom spelutveckling och som förläggare har THQ Nordic kompetens, vilja och kapital för att leverera tillväxt i framtiden”.

THQ:s köp jobbar inom tre affärsområden:

# Games som huvudsakligen publiceras under varumärkena Deep Silver med flertalet AAA-rättigheter såsom Saints Row, Dead Island och Metro; 

# Partner Publishing som är det ledande bolaget inom affärsområdet i Europa.  

# Film som omfattar filmverksamhet för i huvudsak tysk- och italiensktalande områden. 

Koch Medias nettoomsättning uppgick till cirka 2 548 miljoner kronor och justerat rörelseresultat (ebit) uppgick till cirka 296 miljoner kronor för perioden april - december 2017.

Vi jobbar just nu på att få med Lars Wingefors på vår spelkonferens i maj – spana in mer info här!

Transparens: Lars Wingefors äger även en mindre aktiepost i Breakit.

Läs fler artiklar
LÄS MER