EIB ser hög risk med lånet till Northvolt

EIB ser hög risk med lånet till Northvolt

Northvolts vd Peter Carlsson. Foto TT/Istockphoto

Caroline Englund

Reporter

EIB, som lånade ut 520 miljoner till Northvolt, anser att det finns en hög risk för att pengarna går förlorade.

Northvolt, som planerar att bygga Europas största batterifabrik i Skellefteå, fick nyligen ett jättelån på över en halv miljard kronor till en pilotanläggning i Västerås av den europeiska investeringsbanken, EIB.

Men när projektet presenterades för bankens styrelse, där samtliga EU-medlemsländer har styrelserepresentation, var banken tydlig med att det finns en hög risk för att pengarna kommer att gå förlorade, skriver Dagens industri.

Enligt Northvolts  Eva Haghanipour, chef på Finansdepartementets enhet som arbetar med internationella finansiella institutioner, avvek presentationen om Northvolt från det normala.

”EIB hade en väldigt grundlig genomgång, mer grundlig än vad man normalt har.” Ämnet för dragningen var den ovanligt höga risken att lånet inte kan betalas tillbaka. Det var ingen diskussion om risk, men däremot var det en extra noggrann presentation från EIB av det här projektet, där man förklarade att det är ett högriskprojekt, men att man hade tagit hand om riskerna genom en garanti. Det fanns ingen i styrelsen som hade några frågor eller kommentar kring det”, säger Eva Haghanipour till Dagens industri.

Lånet godkändes dock av en enig styrelse.

Läs fler artiklar
LÄS MER