Kommunens nya rekrytering – städrobotarna tar över grovjobbet i skolorna

Robotrevolutionen
Kommunens nya rekrytering – städrobotarna tar över grovjobbet i skolorna

Foto: Ängelholms kommun.

Towe Boström

Reporter

Ängelholm växlar upp digitaliseringen och blir den första kommunen i landet att satsa på städrobotar i skolorna.

Att låta en robot sköta städningen därhemma låter sannerligen inte helt fel. Det finns även andra områden som tenderar att vara i stort behov av städning – exempelvis skolor.

Ängelholms kommun trumpetade nyligen ut nyheten om att ”eleverna fått en ny kamrat i skolans korridorer”. Det rör sig i själva verket om två tillskott i form av städrobotar som ska se till att hålla golven rena.

Kommunen konstaterar att digitaliseringen blir allt viktigare och robotarna är ett steg i att förbättra verksamheten.

”Det handlar som så ofta i grunden om att hitta lösningar för effektivitet. Och för att lösa frågan om svårigheten i att rekrytera”, säger lokalvårdschefen Pia Radil.

Ängelholm uppger vidare att man är den första kommunen i Sverige som robotiserat skolorna, närmare bestämt Nyhemsskolan och Rönnegymnasiet.

Pia Radil berättar att just skurandet av golvet är en av de tyngsta uppgifterna, och nu kan golven bonas dagligen istället för en gång i veckan. Hon pekar även på att städningen är miljövänlig och sker utan kemikalier.

Städroboten har också förändrat arbetsuppgifterna för personalen.

”Min dag ser annorlunda ut nu med nya arbetsuppgifter. Framförallt handlar det om problemlösning då jag måste förstå hur roboten fungerar”, säger lokalvårdaren Musa Kurti.

Läs fler artiklar
LÄS MER