Bakslag för Rocket Internet - aktien halverad sedan toppen

Kinnevik Rocket Internet Börsnoteringar
Bakslag för Rocket Internet - aktien halverad sedan toppen

Till vänster, Kinneviks ordförande Cristina Stenbeck. Till höger: Rocket Internets vd Oliver Samwer. FOTO: Press/Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Jonas de Lange

Reporter

Internetbolag är fortfarande heta på börsen. Men det finns undantag. Tyska Rocket Internet har halverats sedan kurstoppen i februari i år.

Som mest var företagets aktiekurs uppe i 57 euro, i februari. Sedan dess har den gått ner 50 procent.

En av de kraftigaste börsnedgångarna för bolaget inträffade 14 juli efter att internetbolaget tog in ett för stort konvertibellån - det vill säga ett lån som långivaren kan göra om till aktier i bolaget.

I Financial Times kritiserades Rocket Internet av anonyma fondmäklare som menade att andelen aktier som finns ute i handeln är alldeles för liten att ta upp ett så stort konvertibellån.

Kort efter att börsvärdet rasade den dagen sa Rocket Internet till Bloomberg att bolagets portfölj, som består av onoterade tech- och ehandelsföretag, har ökat i värde med nästan 50 procent sedan börsnoteringen i oktober 2014. Investerarna på börsen verkar dock inte lika optimistiska.

Det ska sägas att nedgången i juli inte har varit den enda faktorn bakom börsfloppen. Intresset för Rocket Internet-aktier har svalnat stadigt sedan kurstoppen i februari.

Rocket Internet har specialiserat sig på att prångla ut copycatbolag och få produkter till marknaden innan de ursprungliga entreprenörerna hinner lansera sin egen tjänst.

Det svenska investmentbolaget Kinnevik är med 17 procent av aktierna en av av Rocket Internets största delägare.

Läs fler artiklar
LÄS MER