Sök

Här är techlösningarna som ska hjälpa OS-stjärnorna att landa medaljplatsen

Olympiska Spelen

USA:s Lindsey Vonn och Hollands Suzanne Schulting. Foto: AP Photo/Gabriele Facciotti/Samsung.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Techlösningar som virtual reality, smarta glasögon och en dräkt som är uppkopplad mot tränarens mobil är vapen som ska hjälpa atleterna att skina i OS.

Vinter-OS i Sydkorea är i full gång och med det kampen om medaljerna. Tävlingarna ger en möjlighet för världens bästa atleter att mäta sina krafter – och en chans för techbolagen att glänsa. 

Flera olympiska lag har tagit hjälp av den senaste teknologin när de laddar inför spelen. Det handlar bland om lösningar som förbättrar prestationen och förebygger skador. 

Mobil Health News har tittat närmare på några av de techlösningar som stjärnorna använder sig av.

Amerikanska skidlaget använder VR

Att ha koll på banan ökar förutsättningarna för en lyckad prestation – något det amerikanska skidteamet tagit fasta på. Teamet har filmat banan i förväg med hjälp av en  360-graders video och sen tittat på den genom VR-lösningar som Oculus Rift och Samsungs Gear.

Åkarna har då kunnat nöta banan om och om igen – stående på en balansbräda för att få rätta känslan.

Lösningar som stimulerar hjärnan 

Amerikanerna nöjer sig dock inte där. De använder sig även av headsetet Halo Sport som stimulerar hjärnans motoriska bark genom elektriska impulser. Tanken är att lösningen ska öka kroppens styrka, explosivitet och muskelminne. 

...Och synen 

En tredje techlösning är Vima Rev-glasögon som påverkar synfältet. Teorin är att skidåkarna har ett svagare öga som kan göra dem svagare i vissa svängar. Genom att träna med glasögonen hoppas man kunna utjämna och stärka balansen.

Tech för rehabilitering 

CNBC rapporterar i sin tur att atleter använder sig av ett par glasögon som försämrar synen. Glasögonen som är utvecklade av Nike ska användas för att återhämta sig efter exempelvis knäskador. Eftersom glasögonen gör att man ser sämre är tanken att kroppen ska röra sig på instinkt och musklerna byggas upp bättre. 

Forskaren Dustin Groom förklarar att skadade personer tenderar att inte lita på sina knän, vilket gör att de rör sig annorlunda och riskerar att skada sig igen. Något glasögonen ska råda bot på. 

”Det tillåter dem att åter igen röra sitt knä baserat på naturlig instinkt istället för visuella signaler”.

Dräkt kopplad till tränarens mobil

De holländska skridskoåkarna Sjinkie Knegt och Suzanne Schulting, som tävlar i short track, har i sin tur använt Samsungs "SmartSuit". 

Det är en dräkt som mäter åkarnas kroppshållning på isen och uppges mäta distansen från höften till isen. Dräkten kopplas till tränarens mobil i realtid och om åkarens position är felaktig kan tränaren skicka vibrationer som uppmanar att ändra positionen. 

”Den omedelbara feedbacken via mobilen kan vara skillnaden mellan silver och guld”, säger den holländska tränaren Jeroen Otter.

3D-lösningar för att vässa konsthoppen 

Det amerikanska konståkningslaget har också vässat tekniken med tech. De har använt sig av sensorer och 3D-lösningar för att ta bilder under övningarna. Tränaren har sedan kunnat återskapa åkarnas positioner och skapat 3D-modeller utifrån matematiska algoritmer som kan användas för att förbättra hoppen.

Inbyggda värmesystem 

Klädkedjan Ralph Lauren har också tagit hjälp av tech för att glänsa under de iskalla spelen. De har utrustat de amerikanska atleterna med jackor som har ett inbyggt värmesystem och kopplas till batterier.

Läs mer