Kryptogrävare ska ha hackat flera svenska myndigheter

Kryptovaluta
Kryptogrävare ska ha hackat flera svenska myndigheter

Foto: Istockphoto

Caroline Englund

Reporter

Flera svenska myndigheter ska ha utsatts för en hackerattack utförd av kryptogrävare under söndagen.

Attacken riktade sig mot tusentals hemsidor över hela världen och några av de svenska sajter som drabbades var Polisen, Lunds universitet, Försvarets materielverk, Moderaterna, Energimyndigheten och Luftfartsverket samt ett stort antal kommuner. Om det rapporterar Dagens Nyheter och den brittiska tekniksajten the Register.

Hackarna har genom pluginprogrammet Browseloud  lagt in kod på hemsidorna som hjälper till att bryta kryptovalutan monero, som använder samma teknik som bitcoin.

I och med attacken har hackarna haft tillgång till programspråket för respektive hemsida och därmed kunnat styra över innehållet på sajten. Men än så länge tyder inget på att de har gjort det.

“Vi har lagt ut ett ärende om detta som ska utredas under måndagen. Vi har inga uppgifter om att hemsidan skulle vara hackad eller att den inte är det”, säger Petter Liljeblad, pressekreterare på nationellt mediecenter på polisen, till DN

Luftfartsverket har inte heller noterat några problem med sajten under söndagen.

Browsealouds hemsida ligger nere, men pluginet ägs av bolaget Texthelp. Enligt en talesperson för bolaget har pluginkoden tagits bort medan de undersöker it-säkerheten.

Läs fler artiklar
LÄS MER