Här är Anders Borgs nya jobb

IP Soft AI
Här är Anders Borgs nya jobb

Caroline Englund

Reporter

Det har varit tyst från före detta finansministern Anders Borg sedan skandalfesten förra sommaren. Nu är han tillbaka med nytt uppdrag som rådgivare i ett amerikanskt AI-bolag.

Efter en omtalad skärgårdsfest förra sommaren skrev Anders Borg på Facebook att han hade fått en “blackout” och betett sig “olämpligt”. Vad som egentligen hände på festen må vara oklart men konsekvensen blev att Anders Borg fick lämna en rad uppdrag, bland annat det som vice ordförande i Kinnevik och som rådgivare i banken Citi.

Nu har Borg landat ett nytt uppdrag. Han blir rådgivare åt det amerikanska teknikföretaget IP Soft, som är känt för sin robot Amelia, skriver Dagens Industri.

IP Soft tecknade i höstas avtal med internetbanken Nordnet som i och med det ville förstärka sitt erbjudande om hjälp med articifiell intelligens.  

Anders Borg har länge varit positiv till artificiell intelligens, AI, och tror att tekniken kan stå för ett lika stort teknologiskifte som elektrifieringen, bilen datorn eller internet.

”AI är en förening mellan matematik, programmering och språk. Amelia är självlärande och generell, hon kan jobba med SEB men också med verkstadsföretag. Eller en tidning”, säger Anders Borg till Dagens Industri.

Han säger också till tidningen att han tycker att digitaliseringen förändrar våra liv mer än politiken. Däremot anser han att digitaliseringen i allmänhet – och kanske AI i synnerhet – ställer krav på reformer och en uppdaterad politik.

Läs fler artiklar
LÄS MER