Köpcentrum kan bli e-handelns nästa offer: "Särskilt utsatta"

Breakit - Köpcentrum kan bli e-handelns nästa offer: "Särskilt utsatta"

Många städer har fått nya köpcenter de senaste 20 åren men mattas byggtakten av. Foto: TT

Caroline Englund

Reporter

Viljan att etablera nya köpcentrum sjunker till följd av ökad e-handel. Det visar en ny rapport från HUI research.

Köpcentrum och handelsområden har poppat upp som svampar ur jorden sedan millenieskiftet. Men nu verkar det bli ändring på det. Enligt en kartläggning som Handelns forskningsinstitut, HUI research, har gjort mattas viljan att bygga nytt av.

Förändrade konsumentbeteenden och en ökad e-handel pekas ut som de stora bovarna bakom förändringen. 

“Just nu ser 2020 ut att bli en brytpunkt med vikande nyproduktion därefter", säger Tobias Rönnberg, analytiker på HUI Research i ett pressmeddelande.

I år planeras det för 2,2 miljoner kvadratmeter köpcenter, en minskning med  400.000 kvadratmeter jämfört med 2017. HUI bedömer dessutom att bara 1,1 miljoner kvadratmeter av dem kommer att byggas klart under året eftersom många projekt ställs in av olika anledningar.

“Handelsområdena har sannolikt ytterligare några goda år framför sig, men kommer att påverkas allt mer av e-handelns tillväxt inom branscher som livsmedelshandeln, möbelhandeln och järn- och bygghandeln. Detta i kombination med ett förändrat konsumentbeteende innebär att många handelsområden är särskilt utsatta i ett längre perspektiv”, säger Tobias Rönnberg, analytiker på HUI Research i ett pressmeddelande.

Läs fler artiklar
LÄS MER