Sök

Därför gillar jag att Klarna-grundaren attackerar oss

KlarnaLundells vecka

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Sebastian Siemiatkowski låter Breakits Stefan Lundell smaka på besk medicin.

Sebastian Siemiatkowski är inte som andra näringslivstoppar. I vanliga fall gömmer sig personer i hans ställning ofta bakom PR-människor och varje ord som kommuniceras vägs på guldvåg. Men Sebastian har ända sedan han ”slog igenom” med Klarna valt en helt annan strategi – och jag gillar den skarpt.

Ta bara exemplet när Svenska Dagbladet granskade bolagets arbetsmetoder för något år sedan och Sebastian kastade sig in i kommentarsfältet till artiklarna och bemötte kritiken. Det är en typ av krishantering jag älskar – transparent, rakt och tydligt.

I onsdags fick jag själv smaka på Sebastians beska medicin. Det var timmarna efter att vi publicerat nyheten om att Klarna anlitat Karolinska sjukhusets tidigare produktionschef som konsult. I artikeln framgick med all önskvärd tydlighet att Andreas Ringman Uggla fått sluta efter omfattande kritik mot sitt sätt att sköta konsultupphandlingarna från sin gamla arbetsgivare, Boston Consulting Group. 

En i högsta grad relevant och intressant nyhet – men det tyckte inte Sebastian. I ett långt mejl till personalen i Sverige lade han ut texten. Jag håller inte med honom i alla hans slutsatser och vill för tydlighetens skull påpeka att jag står för vår ursprungliga publicering fullt ut. Men även om texten säkert kan tolkas som att Sebastian Siemiatkowski går till attack mot Breakit så välkomnar jag verkligen hans inlägg.

Verkligheten är inte svart eller vit, den består av en rad olika färgnyanser. En av mina viktigaste uppgifter som journalist är att ge utrymme åt så många åsikter och nyanser som möjligt. Just därför uppmanar jag er alla att läsa hela Sebastians mejl till personalen från början till slut. Där får du ytterligare en nyans av verkligheten. Därefter är det upp till dig själv att bilda dig en egen uppfattning om vad som är rätt och fel. Hela Sebastians mejl kan du läsa här.

Trevlig helg!

Veckans inkastare: Sebastian Siemiatkowski. Omedvetet eller medvetet hjälpte Klarna-chefen till att driva rejält med trafik till Breakit i veckan. Längst upp i mejlet till personalen där han kritiserade bland annat oss på Breakit pushade han vår artikel om nyförvärvet från Karolinska sjukhuset. Jag tackar och bockar, Sebastian!

Veckans svar på tal: Johan Såthe. Resumés chefredaktör (och min gode vän ända sedan vi kamperade ihop på Svenska Dagbladets sportredaktion för typ 100 år sedan) raljerade förra veckan över att vi på Breakit slog oss för bröstet som Sveriges näst största affärssajt. Såthes poäng var att vi dopat våra siffror eftersom vår Instagram-granskning drog upp antalet unika besökare till onormala nivåer. Men nu har vi faktiskt två raka veckor bakom oss där vi inte har haft hjälp av några speciella klickraketer. Och vi ligger stabilt runt 200.000 unika besökare vilket gör oss till tvåa på marknaden för ekonomisajterna – kul!

Veckans familjeaffär 1: Sofia Ek. Jag läser i DI Weekend att journalisten Sofia Ek fått äran att göra en videoinstallation på ansedda Fotografiska i Stockholm. Jag utgår från att det naturligtvis inte har något samband med att Spotify är en del i samarbetet. Spotify där Sofia Eks man Daniel Ek också jobbar.

Veckans familjeaffär 2: Sofia Ek. Jag läser på Spotifys blogg att journalisten Sofia Ek tillsammans med tungviktare som Buzzfeed och Gimlet Media (ett av USA:s största podcast-nätverk) ska lanseras först på den nya multimedia-satsningen Spotlight. Jag utgår från att det naturligtvis inte har något samband med Sofias Eks man.

Helgens läsning: Kina Zeidler. Igår fick jag manuskriptet till journalisten Kina Zeidlers reportagebok “Det svenska techundret”. Var tvungen att snabbläsa kapitlet om Spotify och det lovade verkligen gott. Har potential att bli en riktig snackis för alla som är nyfikna på det nya svenska näringslivet. Jag återkommer med mer information!

Läs mer