Dundersuccé för Tobiis aktie - har mer än dubblats sedan debuten

Dundersuccé för Tobiis aktie - har mer än dubblats sedan debuten

Tobii-grundarna. Från vänster: Marten Skogö, John Elvesjö och Henrik Eskilsson.

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Ögonstyrningsbolaget Tobii har rusat på Stockholmsbörsen sedan noteringen. En hel drös insynspersoner har fått se sina innehav stiga i värde med 108 procent.

Det svenska techbolaget Tobii blev den 25 april den mest populära börsnoteringen någonsin på Stockholmsbörsen hittills. Sedan dess har kursen bara fortsatt uppåt.

I skrivande stund står aktien i 52 kronor, vilket innebär mer än en dubblering från introduktionskursen.

Än så länge verkar analytikerna inte heller tro att toppen är nådd. En färsk analys från investmentbanken ABG Sundal Collier ger en köprekommendation med en riktkurs på 55 kronor.

Tobii har redan lyckats skapa en betydande affär inom handikapphjälpmedel och annonsmätning. Nu är förhoppningen att bolaget även ska lyckas inom ögonstyrning för datorspel.

"Om Tobii Tech lyckades med datorer eller i andra volymmarknader, förväntar vi oss betydande försäljningstillväxt, men vi betonar att det är en långsiktig strategi där osäkerheten är hög. Vi förväntar oss att triggers för aktien blir nyheter om nya spellanseringar, nya kunder och nya marknader", skriver ABG Sundal Collier sin analys.

Techbolagets rapport för andra kvartalet, som kom häromveckan, visade att Tobii under april till juni omsatte 222 miljoner kronor. Det var en uppgång med 69 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Bolaget går fortfarande med förlust, vilket enligt ledningen är en del av en medveten strategi för att växa på lång sikt.

De tre grundarnas innehav har stigit i värde med sammanlagt 346 miljoner kronor sedan börspremiären.

Henrik Eskilsson äger nu aktier för 260 miljoner kronor, medan Mårten Skogö och John Elvesjö har innehav värda cirka 203 miljoner kronor vardera.

Läs fler artiklar
LÄS MER