Googles namnbyte får bolaget bakom alla xyz-domäner att lyfta

Googles namnbyte får bolaget bakom alla xyz-domäner att lyfta

Foto: Micheal Verhoef/Flickr.

Sara Lindmark

Reporter

Det är inte bara Google som gillar suffixet xyz. Sedan IT-jättens namnbyte har företaget bakom alla xyz-domäner rusat på börsen.

För några dagar sedan meddelade IT-jätten Google att verksamheten ska struktureras om och byta namn till Alphabet. Google-produkter som sök och Youtube hamnar i en egen del medan de chansartade forskningsprojeken läggs för sig.


Det nya moderbolaget Alphabet lanserades med det speciella domännamnet abc.xyz eftersom alla traditionella domännamn som .com och .net var upptagna. Alphabet.com ägs till exempel av den tyska biltillverkaren BMW.

Det börsnoterade företaget Centralnic har exklusiv rätt att marknadsföra och sälja xyz-domäner. Den amerikanske entreprenören Daniel Negari, 29, skapade det nya suffixet förra året.

Centralnics aktiekurs har stigit med nästan 50 procent sedan i måndags när Google offentliggjorde sitt namnbyte.

“Jag läste det och var förbluffad”, säger Ben Crawford, vd för Centralnic, till Reuters.

Enligt Centralnic ligger .xyz högt på topplistan bland antalet nya domäner. Fram till slutet av förra veckan och 90 dagar bakåt så var antalet registreringar uppe i 220.000 – alltså ett genomsnitt på 2.444 per dag.

Företaget hanterar även domäner som .love, .tech och .bank och får en andel av intäkterna när någon registrerar en sajt med dessa suffix. Ben Crawford ville inte avslöja hur mycket pengar de tjänar på .xyz men kallar det “tillräckligt för att hålla oss väldigt motiverade”, enligt Financial Times.

Läs fler artiklar
LÄS MER