Svenska lås-vd:n: "Lyckas Amazon kan det gå mycket fort"

Breakit - Svenska lås-vd:n: "Lyckas Amazon kan det gå mycket fort"

Johan Molin avgår som vd för Assa Abloy. Foto: TT

Direkt / Breakit

Elektroniska lås framtiden för Assa Abloy.

Assa Abloys avgående vd Johan Molin justerar upp tillväxtribban för 2018, jämfört med hur läget såg ut inför 2017.

"Det är elektronikdelen som fortsätter att expandera. Men framför allt, som vi såg i det fjärde kvartalet, har Kina piggnat på sig lite, Brasilien bottnade ur och vi har Mellanöstern som bottnat ur. Det är tre regioner som dragit ner oss tidigare", säger han till Nyhetsbyrån Direkt som svar på vilka tillväxtdrivare han ser för 2018.

För 2017 var bedömningen att den organiska tillväxten kunde växa 2-4 procent. Facit blev 4 procent. På tisdagens rapportpresentation menade Johan Molin att 2018 kunde bli "något bättre" än 2-4 procent".

Det känns som en blygsam bedömning. Du har inget nytt intervall?

"Jag tror att intervallet blir bättre (än 2-4%, reds anm). Jag vill inte ge någon fast prognos, men 2018 ser helt klart mer positivt ut än hur det såg ut när vi gick in i 2017. Skulle det lyckas för Amazon så kan det gå väldigt fort upp för vår del. Amazon pratar om 38 miljoner enheter. Sedan har vi Walmart och Google, så det är stora drakar som börjar sälja våra produkter", säger Johan Molin.

Det är inom segmentet smarta dörrlås som Assa Abloy har ett samarbete med Amazon som valt bolagets Yalelås för sin nya satsning på hemleveranser. Samarbeten för smarta dörrlås har också initierats med Walmart och Google under det fjärde kvartalet med start under 2018.

I tisdagsrapportens vd-ord uppgav Johan Molin att han är "övertygad om" att majoriteten av alla privatbostäder kommer att konvertera till smarta dörrlås under det kommande decenniet.

Assa Abloys division Entrance Systems nådde en omsättning på ungefär 20 miljarder kronor 2016. Sedan dess har ribban höjts och nästa nivå Assa Abloy siktar på är 30 miljarder. Helåret 2017 omsattes 21,8 miljarder.

När nås de 30 miljarderna?

"Det finns ett antal större förvärvsobjekt i marknaden, särskilt i USA där Entrance har en lite mindre position än i Europa. Det finns gott om utrymme att nå 30 miljarder, men vi har inte satt någon tidsgräns på det", säger Johan Molin.

Divisionen Global Technologies, som nu omsätter drygt 10 miljarder kronor, ska enligt det besked som lämnades på höstens kapitalmarknadsdag kunna fördubbla sin omsättning på fem år. Även här består resan mot målet av en stor portion förvärv.

"Marknaden är jättestor och vi blir ofta uppvaktade av företag som är till salu. Det är mer en fråga om att välja ut lämpliga kandidater som passar väl ihop med vår portfölj. Det finns många bolag vi tittar på och diskuterar med", säger vd:n.

Johan Molin lämnar, efter tolv år på Assa Abloy, över vd-ansvaret i mars i år till Nico Delvaux som närmast kommer från chefsposten på finska Metso.

Läs fler artiklar
LÄS MER