Sök

Fritt fall i Asien – nu pekar allt mot stort ras i Stockholm

Börs

Foto: TT

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Förhandeln indikerar en nedgång på över 4 procent.

Efter det kraftiga fallet på USA-börserna på måndagen fortsatte raset på börserna i Asien under tisdagen.

Tokyobörsens Nikkei index var som mest ned 6,7 procent vilket var den största nedgången för indexet under en dag sedan 1990, rapporterar Wall Street Journal.

I Stockholm väntas börsen falla kraftigt när handeln inleds på morgonen. Inför handelsöppningen indikerar terminshandeln ett fall på mer än 4 procent.

Vid 6.45-tiden hade raset i Nikkei 225 dämpats marginellt och indexet var ned 5,2 procent. I Hongkong sågs Hang Seng backa med 3,9 procent och Taiwans Taiex trycktes ned 5 procent.

Terminerna för de amerikanska indexen fortsatte också ned. Dow Jones-terminen noterades 2,3 procent lägre, S&P 500 var ned 1,1 procent och Nasdaq-terminen sjönk 0,3 procent.

Investerarna flydde till så kallade säkra hamnar (safe haven), vilket bland annat stärkte yenen.

Det globala börsraset startade på fredagen i USA, efter att den amerikanska jobbrapporten visat på fler sysselsatta och högre löneökningar än väntat, vilket bidragit till inflationsförväntningar och ökat oron för högre räntor.

"Marknaden tar snabbt hänsyn till inflationsoron och en potentiell försämring av den amerikanska ekonomin eftersom uppgången i de amerikanska obligationsräntorna har skett för snabbt", säger Toshihiko Matsuno, vid SMBC Nikko Securities, enligt Bloomberg News.

"Hur mycket ska det falla? Säg det", sade Steven Wieting, global chefsstrateg vid Citigroup, till Bloomberg TV.

"Men med den här takten i nedgången kan du inte fortsätta att göra detta dag efter dag efter dag utan att hitta någon sorts botten ganska snart", sade han och tillade att han räknar med att marknaderna kommer att vara volatila ett tag.

Läs mer