Sök

Nedgång på Stockholmsbörsen – men H&M bryter strömmen

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Nedgången på Stockholmsbörsen fortsatte under måndagen.

Börserna i USA föll under fredagen på oro för inflation och stigande räntor vilket satt tonen även för de Europeiska börserna.

Vid 13:45-tiden hade OMXS30 sjunkit med 2,1 procent till 1.552. Nedgången var bred och tilltagande där indextunga banker, verkstad och telekom gick i bräschen. Mest omsatta aktie var H&M som efter stora nedgångar under förra veckan höll emot och steg svagt med 0,3 procent. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till cirka 11,8 miljarder kronor.

Bland storbolagen tyngde Ericsson efter sänkt rekommendation och aktien sjönk med nära 5 procent. Bank of America Merrill Lynch har nedgraderat aktien till underperform från tidigare köp. Banken menar att förra veckans rapport var en besvikelse och att omfattande åtgärder behövs för att bolaget ska komma på rätt spår och förbättra sin lönsamhet.

Sandvik har gjort bokslut för 2017 med en avslutande stark kvartalsrapport. Den fick dock inte något större gehör från aktiemarknaden. Aktien sjönk med 0,2 procent trots att alla affärsområden överträffade marknadens förväntningar.

Enligt vd:n Björn Rosengren är konjunkturen stark och tack vare starkt kassaflöde och tidigare gjorda avyttringar rycker storförvärven allt närmare.

Nedåt var det även för SKF med 3,1 procent. Aktien tyngdes av sänkta rekommendationer. Nordea har sänkt till sälj (behåll) och Kepler Cheuvreux har dragit ned till behåll (köp).

Volvo sjönk även den, ned med 2,0 procent, trots stark lastbilstatistik och en köprekommendation i Dagens Industri.

Ratos var stor förlorare på måndagen med en nedgång på över 18 procent. Investeringsbolaget passade på att vinstvarna under fredagskvällen. Det fjärde kvartalet kommer att belastas med nedskrivningar på 550 miljoner kronor inom de båda innehaven Diab och HL Display. Det framkom även att bolagsportföljen uppvisar ett betydligt lägre resultat för det fjärde kvartalet 2017 jämfört med 2016, uppger Ratos.

En annan förlorare var kosmetikabolaget Oriflame, vars rekommendation sänkts till sälj från tidigare behåll av DNB markets. Banken menar att värderingsmultiplarna ligger över sina historiska nivåer. Vidare anses att risken flyttats från Ryssland med omliggande stater till Asien och Turkiet. Riktkursen har sänkts till 331 kronor. Aktien föll med nära 8 procent till 332:60 kronor.

Hexagon fick sänkt rekommendation av Nordea till behåll från tidigare köp. Aktien var ned 1,6 procent. Banken menar att den tilltagna värderingen utgör ett hinder för kursen och att aktien är fullvärderad. Bolaget rapporterar på onsdag före börsens öppning.

Spelbolaget Kindred sjönk 5,7 procent efter att Nordea valt att plocka ut aktien ur sin svenska modellportfölj.

En aktie som stod ut och steg kraftigt var intimvårdsbolaget Ellen. Efter en uppgång i fredags på uppgifter om distributionsavtal i Kina fortsatte aktien upp med nära 50 procent under måndagen.

Läs mer