Hussein Ismail ville hjälpa sin arbetsgivare – nu utvisas han från Sverige

Breakit - Hussein Ismail ville hjälpa sin arbetsgivare – nu utvisas han från Sverige

Hussein Ismail. Foto: Adam Wrafter /SvD/TT/Privat

Towe Boström

Reporter

Hussein Ismail sänkte sin lön för att hjälpa Lundabolaget Birka när det krisade – nu utvisas han av Migrationsverket.
"Vi blev chockade", säger Hussein Ismail som tänker överklaga beslutet.

Vi har återkommande rapporterat om Migrationsverkets så kallade kompetensutvisningar. Mindre misstag från arbetsgivare har lett till att techbranschen drabbats hårt av utvisningar, bland annat gällande kodare.

Kodaren Tayyab Shabab, som kämpat för att stanna i Sverige efter sitt utvisningsbeslut, kom att bli en symbol för orättvisa utvisningar. I hans fall hade arbetsgivaren inte betalat in pensionsförsäkringen korrekt och Tayyab Shabab valde tills slut att lämna för ett jobb i Berlin. 

Fyndiqs systemutvecklare Sergei Beilin utvisades också, efter att hans tidigare arbetsgivare missat att betala in hans sjukförsäkring.  

I december föll dock en vägledande dom i Migrationsdomstolen när pizzabagaren Danyar Mohammed i Jokkmokk fick stanna i Sverige. Många hoppades att domen skulle leda till färre utvisade entreprenörer.

Utvisningarna har dock inte slutat.

Nu har Migrationsverket fattat beslut om att utvisa Hussein Ismail, som är vice vd för biobanksföretaget Birka i Lund. Något SVT var först med att rapportera om.

Bakgrunden är, liksom i flera andra fall, att Hussein Ismail tagit ut för lite lön. Problemen berör tre månader under 2015 där summan inte stämde överens med den lön han borde haft enligt kollektivavtalet.

Hussein Ismail har berättat att han, med flera andra, tog ut mindre lön för att hjälpa Birka. Bolaget saknade vid tidpunkten tillgång till likvida medel, tillgängliga pengar, för att betala ut de vanliga lönerna.

"De ber mig att bara lämna landet. Det är det värsta som kan hända. För mig, min familj, mina kollegor, för bolaget. Det kan bli en katastrof", säger Hussein Ismail.

Lundaföretaget Birka stod inför en expansion och tanken var att Hussein Ismail skulle kliva in som vd den 1 april. Nu har han fyra veckor på sig att lämna landet och företaget har skjutit på sina expansionsplaner.

Anna Gisselsson är affärsutvecklare på Birka.

"Som entreprenör så är det väldigt vanligt att man står tillbaka för att kunna betala sina löpande kostnader. Sen vet man att man kommer att bli kompenserad för det i det långa loppet, säger Anna Gisselsson till SVT.

I det här fallet har arbetsgivaren korrigerat felet, men det hjälper inte eftersom rättelser måste ske innan Migrationsverket upptäcker felen. Vi har tidigare redogjort för bakgrunden och de politiska turerna kring processerna i frågan om utvisningarna.

Hussein Ismail var inte beredd på det här beskedet.

”Inte alls, vi blev chockade”, säger han när Breakit når honom.

Hussein Ismail planerar nu att överklaga beslutet under nästa vecka, men vågar inte sia om utfallet.

”Jag hoppas att de ändrar beslutet på ett bra sätt”, säger Hussein Ismail.

Läs fler artiklar
LÄS MER