Irländska Zutec väljer Sverige för notering – “För osäkert i London”

Nasdaq Byggbranschen First North
Irländska Zutec väljer Sverige för notering – “För osäkert i London”

Brendan O'Riordan. Foto: press

Jonas de Lange

Reporter

Bygg-techbolaget Zutec planerar en notering på aktiehandelsplatsen First North.

“En gång när min medgrundare skulle stänga böckerna på ett byggprojekt och lämna över all dokumentation till ägarna krävdes fjorton skottkärror för att frakta allt papper”, säger Brendan O’Riordan.

Med den anekdoten fattar man att byggbranschen kan ha ett digitaliseringsbehov.

I Sverige håller bolag som Pecar, Proyk, Buildsafe och Fieldly på att försöka digitalisera olika delar av byggvärlden. Nu får bolagen en ny branschkollega i Sverige. Irländska Zutec – där Brendan O’Riordan är medgrundare – ska noteras på aktiehandelsplatsen First North under det närmaste halvåret.

Zutec har tagit fram en rad digitaliseringslösningar som ska hjälpa både arkitekter, ingenjörer och byggherrar till ett smidigare arbetsflöde. Det sker bland annat genom att digitalisera alla dokument och se till att alla parter har tillgång till relevant data. Bolaget har bland annat varit involverat i byggandet av den gigantiska Wembley-arenan i London och flygplatsen i Qatars huvudstad Doha.

Varför väljer ni Sverige för listningen?

“Vi är ett irländskt bolag och vi är jättestolta över vår härkomst men vi kände att investeraprofilen i Sverige passade oss väldigt bra. Den viktigaste faktorn var egentligen att vi ville ha den kvalitetsstämpel Nasdaq kan ge oss”, säger Brendan O’Riordan.

Han menar att den irländska börsen inte har riktigt samma likviditet som aktiehandelsplatserna i Sverige och är bättre lämpad för större bolag.

“Normalt sett skulle ett irländskt bolag välja London men osäkerheterna kring Brexit och Storbritanniens roll i Europa var en faktor. Samtidigt har Nasdaq ett väldigt starkt varumärke. Att få deras godkännande kommer ge oss en stor puff i ryggen”, säger han.

Under räkenskapsåret juli 2016 – juni 2017 omsatte bolaget 24 miljoner och gjorde ungefär 6 miljoner kronor i vinst. Under det pågående räkenskapsåret har bolaget redan säkrat en försäljning på 30 miljoner kronor.

Vilken värdering bolaget söker vid noteringen vill inte Brendan O’Riordan avslöja riktigt än. Däremot bekräftar han att bolaget har fått alla ankarinvesterare på plats och att över hälften är svenska.

Läs fler artiklar
LÄS MER