Sök

Tech-delen av MTG blir värd mer och kan shoppa för 3 miljarder

BonnierMTG

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Det gamla tv-bolaget MTG har förvandlats till ett progressivt internetbolag med e-sport, datorspel och influencers. De investerare som gillar tech lär uppskatta det. Mindre glada lär familjen Bonnier bli.

Morgonens storaffär där Stenbeck-sfärens bolag MTG säljer sin nordiska tv-verksamhet stöper om företaget i grunden.

Ända sedan MTG drog igång sin techverksamhet MTGx för några år sedan har företaget bestått av två ganska åtskilda delar: Det gamla och det nya.

De gamla delarna, med Viasats fotbollsrättigheter med mera, har stått för en överväldigande majoritet av intäkterna.

Men tillväxten finns i e-sport och andra digitala satsningar – som dock lär behöva fortsatta kapitaltillskott.

Ur det perspektivet är torsdagens affär perfekt för MTG. De får i TDC en stark partner som kan dela bekymren kring gammel-tv, och hålla hyfsad lönsamhet i den länge framöver tack vare större skala.

Samtidigt får MTG loss 3,3 miljarder kronor som kan användas till nyemissioner och förvärv inom till exempel e-sport.

Investerare på Stockholmsbörsen har haft lite svårt att få grepp om det tvehövdade MTG, som bestått av både växande och krympande verksamhet.

Gissningsvis hoppas storägaren Kinnevik att ett mer renodlat “Tech-MTG” kommer att värderas högre på börsen på grund av sin tillväxtpotential.

Intressant är också att det det nya TDC, där MTG:s nordiska tv-del ska ingå, blir en urstark nordisk spelare på tv-marknaden.

Det beskedet är direkt negativt för Bonnier-ägda Cmore, som redan har svårt att hävda sig i konkurrensen om viktiga sporträttigheter för tv mot MTG och bjässen Discovery.

En möjlig utveckling är att Cmore också tvingas ingå en allians med en teleoperatör (vilket TDC är) för att ha råd att ha kvar hockeyrättigheten SHL.

Jag sätter mina pengar på att partnern i så fall blir Telia, som bara häromåret försökte köpa Cmore enligt källor till Breakit och flera andra medier.

De äger tunga sporträttigheter

Cmore
SHL (till 2024)
Allsvenskan (till 2019)
VM i fotboll (delas med SVT)

Discovery
Sommar- och Vinter-OS (4 gånger, till 2024)
Allsvenskan (2020-2025)

MTG (numera TDC)
Premier League
Champions League
La Liga
Serie A
NHL

Läs mer