Trafikverket testar "geostaket" för att förhindra terrorattentat

Volvo Scania Säkerhet
Trafikverket testar "geostaket" för att förhindra terrorattentat

Polisavspärrningar på Drottninggaran efter terrordådet. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Tobias Blixt

Reporter

Kan automatiskt sänka farten på fordon.

Inom några månader planerar Trafikverket att kunna inleda tester med tekniken, rapporterar SvD. Tekniken ska användas för att kunna förhindra nya terrorattentat i svenska städer.

Efter dådet på Drottninggatan i Stockholm förra året bjöd Sveriges dåvarande infrastrukturminister Anna Johansson in olika aktörer för att diskutera hur terrordåd med hjälp av lastbilar skulle kunna förhindras.

Då beslutades att det under 2018 skulle inledas tester av så kallade “geostaket”. Det är en teknisk lösning som kan reglera fordonens hastighet eller förhindra att obehöriga fordon kör inom ett visst område.

Lastbilstillverkarna Volvo och Scania deltar i projektet som leds av Trafikverket. De säger att alla nytillverkade fordon har teknologin som krävs för att kunna använda “geostaket”.

“Alla fordon som säljs i dag är uppkopplade och har den teknik som behövs. Man behöver egentligen bara skicka ut policys och instruktioner till bilarna”, säger Ulf Ceder, forsknings- och innovationsansvarig för framtida transportlösningar på Scania till SvD.

Testerna ska genomföras i Stockholm och Göteborg under maj eller juni och Infrastrukturminister Tomas Eneroth, S säger till SvD att han är hoppfull om att tekniken snart ska användas i Sverige.

“Ambitionen är att åtminstone ha testverksamhet under 2018. Sedan är det naturligtvis viktigt att så snart som möjligt kunna bygga ut modellen”, säger han.

Läs fler artiklar
LÄS MER