Rekordmånga vill investera i cancerforskarens smoothiemaskin

Cancerforskare gör smoothie-mask
Rekordmånga vill investera i cancerforskarens smoothiemaskin

Foto: Pressbilder

Sara Lindmark

Reporter

Cancerforskaren Astrid Friborg valde att satsa på sin smoothieautomat istället för att ta jobbet vid Stanford university. Nu väcker produkten stor uppmärksamhet på crowdfundingplattformen Fundedbyme.

Tänk dig en kaffeautomat – men ut kommer istället en färsk och hälsosam smoothie, lika lyxig som på ett kafé. Astrid Friborgs dryckesautomat är en uppkopplad maskin som dispenserar kylda drycker ut i en mugg och betalning sker direkt på en touchskärm.

Idén till sitt företag Berries by Astrid uppstod 2007 när hon doktorerade på Lunds universitet. Efter examen två år senare blev hon erbjuden ett prestigefyllt stipendium som skulle ge henne möjligheten att forska vidare vid Stanford University i USA under en tvåårsperiod.

“Skulle jag tacka ja och få en jättebra akademisk karriär eller skulle jag satsa på affärsidén? Jag hade räknat och sett vilken enorm global potential det finns och tar jag inte chansen så blir det säkert någon amerikan som kommer på samma sak, blir stenrik och så kommer jag sitta där bitter. Så jag bestämde mig för att hoppa ut i det okända”, säger Astrid Friborg.

Ett år senare hade hon bildat ett aktiebolag, finansieringen och den första prototypen var klar. De fem år som gått sedan dess har varit tuffa och hon har gjort mycket arbete på egen hand.

“Jag har sökt bidrag från Vinnova, fått Almi-lån, tagit in affärsänglar och hållit nere kostnaderna och verkligen levt snålt. Men trägen vinner ju och jag är envis, och får hela tiden bekräftat att produkten är efterfrågad. Nu behöver vi en ny skjuts med pengar för att slutföra den här långa utvecklingsfasen och börja tillverka de första maskinerna”, säger hon.

Astrids crowdfunding-kampanj på Fundedbyme har varit rekordstort. Målet var att ta in en miljon kronor, vilket hon klarade redan efter en vecka. Nu är hon uppe i två miljoner kronor – 237 procent av målet.

“Jag trodde inte i min vildaste fantasi att det skulle bli sådan anstormning. Snart måste vi troligtvis börja tacka nej till aktieägare, eftersom vi snart överskridit gränsen för vad vi kan sälja ifrån oss av bolaget”, säger Astrid Friborg.

Kundintresset har varit stort fastän Berries by Astrid ännu inte har lanserat sin produkt. Några som på förhand har beställt smoothieautomaterna är Arlanda och Sturups flygplatser, samt Täby galleria.

“Automaterna är helt nyskapande och alla kommer att vara uppkopplade så vi har möjlighet att styra och ta in rapporter från distans. Det gör att idén är väldigt skalbar. I dag finns ingen maskin i världen som kan leverera en sån här produkt, det finns bara liknande maskiner för juice”, säger Astrid Friborg.

Under första kvartalet nästa år ska de första maskinerna finnas på marknaden. Astrid säger att hon har tagit fasta på sin forskarbakgrund när hon tagit fram smoothierecepten.

“De är utvecklade utifrån att de ska vara hälsosamma och inte innehålla några tillsatser eller socker. 50 procent består av naturell yoghurt eller havrebas och 50 procent frukt eller bär.”

Läs fler artiklar
LÄS MER