Simris algs EU-godkännande ändras: "Egentligen en bra nyhet för oss"

Simris alg
Simris algs EU-godkännande ändras: "Egentligen en bra nyhet för oss"

Fredrika Gullfot, vd och grundare av Simris Alg. Foto: press.

Finwire / Breakit

Livsmedelsstartupen släpper uppdatering kring godkännandesystem för omega 3-produkter.

EU-kommissionen har meddelat att Simris Algs ansökan om godkännande för bolagets omega 3-produkter kommer att behandlas under den nya förordningen om Nya livsmedel som trädde i kraft den 1 januari 2018. Det framgår av ett pressmeddelande.

Beskedet innebär att EU-kommissionens organ för livsmedelssäkerhet EFSA står för granskning och godkännanden hädanefter.

Den nya förordningen ersätter en EG-förordning som Simris Alg skriver "kännetecknades av en mycket utdragen byråkratisk process". Enligt föregångaren var det nationella myndigheter som granskade ansökningarna.

Simris Algs ansökan under den gamla förordningen granskades och tillstyrktes i augusti i fjol av Irlands motsvarighet till Livsmedelsverket men fyra medlemsländer hade inkommit med synpunkter vilket lett till en fördröjning. Beskedet är nu att ansökan istället skall föras över till det nya systemet.

Simris Algs vd Fredrika Gullfot kommenterar förändringen i pressmeddelandet: "Klart det är frustrerande med ytterligare kast i tidsplanen, men det här är egentligen bra nyheter för oss".

Gullfot säger vidare i pressmeddelandet att ingenting har ändrats i bolagets planer utan lanseringen i USA fortskrider samtidigt som de är förberedda på den europeiska marknaden och inväntar godkännandet.

Läs fler artiklar
LÄS MER