Din lokaltidning får en ny otippad konkurrent: Google

Google Alphabet lokalnyheter
Din lokaltidning får en ny otippad konkurrent: Google

Foto: Hasse Holmberg/TT samt Marcio José Sanchez/AP/TT

Jonas de Lange

Reporter

Sökjätten har en ny plan för att dominera ditt informationsflöde ännu mer.

Google har i över ett decennium haft en så dominerande position på den digitala sökmarknaden att bolagsnamnet har blivit ett verb.

Redan idag är tusentals företag beroende av trafiken från Google för att sälja sina produkter. Det gäller såklart även mediebranschen. Men nu har Google en ny plan, som har potential att skapa ännu större problem för världens redan pressade lokaltidningar.

Det är magasinet Slate som först rapporterat om den nya tjänsten Bulletin. Tanken är att vem som helst ska kunna producera hyperlokala nyheter direkt i mobilen. Det enda man behöver kunna, enligt Google, är att ta bilder och skriva meddelanden. Just nu genomförs pilottester av appen i Nashville och Oakland i USA.

“Det här är fortfarande i en tidig testfas och riktas mot hyperlokala händelser och evenemang som folk kan dela och lokala medier kan dra nytta av”, säger Maggie Shields, talesperson för Google till Slate.

Det kanske inte verkar som ett jättestort steg från exempelvis Twitter eller Facebook. Skillnaden är att Bulletin är helt dedikerad till lokalnyheterna och inte till ditt sociala liv i största allmänhet.

Även om bolaget menar att tjänsten kan användas som ett verktyg för lokalmedier är det inte osannolikt att Bulletin – om tjänsten blir populär – snarare blir en konkurrent till lokaltidningar runt om i världen.

Läs fler artiklar
LÄS MER