Jack Ma om hemligheten bakom Alibabas framgång: "De ger allt"

Breakit - Jack Ma om hemligheten bakom Alibabas framgång: "De ger allt"

Jack Ma, grundare Alibaba

Caroline Englund

Reporter

Kinesiska Alibaba är världens näst största e-handelsföretag och växer med 50 procent varje år. Nu berättar grundaren Jack Ma om nyckeln till framgången.

Alibaba-gruppen omsatte cirka 190 miljarder kronor under verksamhetsåret som slutade i mars 2017 och årets omsättning kommer sannolikt att sluta på en betydligt högre summa. 

Bolagets framgångar har naturligtvis flera orsaker men grundaren Jack Ma vill lyfta fram en specifik anledning. 

“En av hemligheterna bakom att Alibaba har haft sådan framgång under de senaste 18 åren är kvinnorna. Mina kvinnliga kollegor. Kvinnor offrar sig mer när de verkligen tror på något. De ger allt”, sa Jack Ma under ett framträdande på World economic forum i Davos, skriver Svenska Dagbladet.

I dagsläget är 49 procent av Alibabas anställda kvinnor, och i företagets högsta ledning sitter 37 kvinnor.

“Många tror att män är bättre, men det tror inte vi” sa Jack Ma och fortsatte:

“Vi tycker att kvinnor är fantastiska för att vårt företag ska kunna växa. Vi är ett e-handelsföretag och ett tjänsteföretag. För att tjäna människor bättre måste man ha ett tjänstehjärta. Där är kvinnor mycket bättre än män”.

Jämställda ledningsgrupper är ovanligt i svenska börsbolag. En sammanställning som stiftelsen Allbright gjorde i september förra året visar att börsbolagens ledningsgrupper består av 21 procent kvinnor och 79 procent män.

Läs fler artiklar
LÄS MER