Kalldusch för Fingerprint – 185 sparkas efter vinstvarning

Fingerprint Cards
Kalldusch för Fingerprint – 185 sparkas efter vinstvarning

Fingerprint Cards vd Christian Fredrikson Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Direkt / Breakit

Hur ska detta sluta?

Det var inte länge sedan Fingerprint Cards var en av de allra starkast lysande stjärnorna på den svenska tech-himlen. Men efter att intresset för fingertryckssensorer tycks ha svalnat – trendsättaren Apple har exempelvis valt att satsat på ansiktsigenkänningsteknik snarare än fingeravtryck – har smällarna avlöst varandra för Fingerprint.

Nu vinstvarnar bolaget igen och bedömer att försäljningen under det fjärde kvartalet 2017 landade på 615 miljoner kronor, en minskning med 62 procent jämfört med året innan.

Bolaget uppger också att man tvingas säga upp 185 anställda. I rapporten uppger Fingerprint  att de i snitt hade 406 anställda under det tredje kvartalet.

"Försäljningen har påverkats av svag marknadsutveckling och fortsatt negativ prisutveckling inom kapacitiva sensorer. Bolaget bedömer att marknadsläget på den kinesiska smartphone-marknaden har försvagats ytterligare under kvartalet och förutser att bolagets försäljning kommer att vara fortsatt svag under första kvartalet 2018", skriver bolaget.

Man bedömer vidare att rörelseresultatet minskar till -40,6 miljoner kronor (+520). Exklusive ett belopp för lagerreservering, -59 miljoner kronor, och en positiv engångspost på 28 miljoner kronor, bedömer bolaget att rörelseresultatet landar på -9,9 miljoner kronor.

Fingerprints bruttomarginal minskar även, till 21 procent det fjärde kvartalet, ned från 44 procent. Analytikerna hade väntat sig en bruttomarginal om 35,6 procent.

"De främsta orsakerna till den lägre bruttomarginalen är en försvagad produktmix och en lagerreservering om -58,9 Mkr. Lagerreserveringen påverkar bruttomarginalen negativt med 10 procentenheter", skriver bolaget.

Bolaget uppskattar vidare att kassaflödet från den löpande verksamheten uppgår till -1,7 miljoner kronor och att likvida medel uppgår till 920 miljoner kronor efter det.

Läs mer

Jörgen Lantto: Ingen kan ta ifrån mig att vi lyckades med precis allt

Nya SaaS-stjärnan Opter till börsen – "Vi vill vidga vår ägarkrets"

Fingerprint uppvaktas av köpare – "Betydande intresse från ett antal olika aktörer"

Läs fler artiklar
LÄS MER