Telia i affär med suspekt bolag i Azerbajdzjan

Breakit - Telia i affär med suspekt bolag i Azerbajdzjan

Telias vd Johan Dennelind anklagas för att ha brutit mot bolagets egna regler. Foto: TT

Caroline Englund

Reporter

Telias ledning har trots varningar från sina egna experter gjort affärer med ett bolag i Azerbajdzjan som ingen vet vem som äger, uppger källor till Svenska Dagbladet.

Telia har efter en tidigare mutskandal, där diktatorsdottern Gulnara Karimova i Uzbekistan var inblandad, satt upp tydliga regler som ska motverka korruption.

Nu uppger flera källor till Svenska Dagbladet att bolagets ledning bryter mot sina egna regler.

En av överträdelserna gäller en pågående affär i Azerbajdzjan där Telias dotterbolag Azercell gör affärer med bolaget Netframe.

"Det var representanter från den andra ägaren i Azercell som krävde ett byte och som pekade ut vilken leverantör som skulle väljas istället. Förslaget var ett helt nytt bolag utan historik, Netframe. Det är ett skolboksexempel på hur Telia inte ska utse leverantörer", berättar en person som arbetat med korruptionsrelaterade frågor i Teliakoncernen till tidningen.

Netframe har fått kritik av Telias egna experter när det gäller säkerhet och mänskliga rättigheter. Dessutom är det ingen som vet vem som äger bolaget. Detta bekräftar Telias kommunikationschef för Svenska Dagbladet.

Läs fler artiklar
LÄS MER