19 bolag ska ge Riksbanken inspiration till e-kronan – här är hela listan

EricssonTrustly

T.v: Vice-riksbankschef Cecilia Skingsley, ansvarig för e-kroneprojektet. Foto: Alexander Donka samt Fredrik Sandberg/TT

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Trustly- och Klarna-grundaren får nobben medan Fidesmo och Chromaway går vidare till runda två.

Är e-kronan Sveriges framtida digitala valuta? Det går inte att svara på riktigt än – men varje dag rycker Riksbanken närmare i jakten på ett svar.

En projektgrupp har sedan en tid tillbaka haft i uppdrag att reda ut hur en digital krona skulle kunna utformas, och ska presentera sitt resultat i höst. För att få inspiration till hur e-kronan skulle kunna utformas rent tekniskt har man tagit hjälp av startups och storbolag.

“Vi försöker titta på vilka lösningar som finns därute i världen som kan möjliggöra våra visioner”, säger Ann Landelius, ansvarig för IT-frågorna inom infrastruktur och teknik för projektet.

Nu har centralbanken gått vidare med 19 av de ungefär 40 inkomna förslagen. Bland de utvalda hittar man jättar som IBM och startups som Chromaway och Fidesmo.

En av lösningarna som Riksbanken inte valt att titta vidare på var den som föreslogs av Klarna-grundaren Victor Jacobsson och två av betalbolaget Trustlys grundare Joel Jacobsson och Lukas Gratte.

“En del har föreslagit totala lösningar och en del har sagt att man kan lösa en mindre del. Det är väldigt intressanta och skiftande möjligheter de har velat delge oss”, säger Ann Landelius.

Men bara för att man bjudit in de som kan skapa e-kronan rent tekniskt betyder det inte att det är nära att bli verklighet. Det rör sig inte om någon upphandling i nuläget.

“Vi är i full gång och träffar dem nu men det här är bara en liten del av hela projektet där vi jobbar med olika analyser. Ingenting är ännu bestämt”, säger Ann Landelius.

Här är hela listan på bolag som fått träffa Riksbanken:

ACC YFL Elite Lmt
Accenture
Accumulate
Bankgirot
Cashbutler
Chromaway/Sofitto
Ecurrency
Ericsson
Fidesmo
Gisecke/Devrient Currency Technology
IBM
IOTA Foundation
Iteam
R3
Roberto Giori Company
Segella
Taler
Visa
Visigon

Rättelse: I en tidigare version av artikeln rapporterade vi, i enlighet med riksbankens lista över bolag som lagt förslag, att Trustly stod bakom ett av förslagen som fått nobben. I själva verket har förslaget lagts av två av bolagets grundare som individer och inte av Trustly som företag.

Läs mer