Här är de hetaste technyheterna du kanske missade på semestern

Listor
Här är de hetaste technyheterna du kanske missade på semestern

Sara Lindmark

Reporter

Dålig koll på nyhetsflödet efter ledigheten? Lugn, vi har sammanställt en lista med det viktigaste som har hänt under semestern.

Klädjätten H&M och betalbolaget Klarna går in som delägare i rabattbolaget Wrapp som tar in 25 miljoner kronor. Efter nyemissionen äger Klarna 9,5 procent av företaget och är därmed största externa investerare. Näst största investerare var H&M, som nu äger 6,4 procent av Wrapp. Även de befintliga investerarna Creandum, Atomico och medgrundaren Hjalmar Winbladh deltog i rundan.
 

E-handelsplattformen Tictail, med grundaren och vd:n Carl Waldekrantz i spetsen, har tagit in närmare 190 miljoner kronor från befintliga och nya investerare. Det gör kapitalrundan till en av de största svenska kapitalanskaffningarna hittills i år. Rundan leddes av den befintliga ägaren Creandum. En helt ny investerare som klivit in i Tictail är det tyska riskkapitalbolaget Acton.

Den 29 juli skrev Techcrunch att den svenska telefonboksappen Truecaller har inlett en ny finansieringsrunda. Om den lyckas kommer bolaget att värderas till en miljard dollar. Pengarna som tas in denna gång ska bland annat användas till att öka närvaron i USA ytterligare. I dagsläget är Indien bolagets klart största marknad med ungefär 80 miljoner användare. Både existerande och nya ägare väntas delta i finansieringen och enligt Techcrunch finns två riktiga tungviktare bland spekulanterna - Google och Twitter.

Den 22 juli var vi först med att berätta att den svenska fiskeappen Fishbrain tar in 8 miljoner dollar, motsvarande 68 miljoner kronor,för att kunna fördubbla sin personalstyrka. Nästa steg är ett kontor i USA och lansering i Japan. Vi kunde också berätta att Fishbrain värderas till 167 miljoner kronor i denna så kallade serie-A-runda.

I början av juli kom nyheten att mediejätten MTG blir majoritetsägare i Youtube-nätverket Splay. MTG gick från 49 procent till 81 procent av aktierna men ingen av parterna ville avslöja hur mycket MTG betalat för aktierna och vad bolaget värderades till i transaktionen. Dokument inskickade till Bolagsverket som blev offentliga i början av augusti visar att hela Splay nu värderas till 280 miljoner kronor.

Börs-vd:n Ola Rollén har återigen blivit storägare i sensorbolaget Fingerprint. Totalt handlar det om mellan 1 miljon och 1,5 miljoner B-aktier, vilket motsvarar en investering på 175-250 miljoner kronor. Redan i september 2013 köpte Ola Rollén 250.000 A-aktier i företaget. I mitten av juni i år sålde han dessa vilket fick aktien att rasa med över 10 procent bara på en dag. Kritikerna misstänkte att Ola Rollén utnyttjat fallet och köpt på sig en massa nya aktier till ett bra pris, vilket han själv dementerar.

Vint och dess vd Louise Fritjofsson är ett av de mer omskrivna bolagen på den svenska startup-scenen. Tjänsten lanserades i början av förra året och går ut på att para ihop träningssugna med personliga tränare. Så här långt har dock verksamheten haft svårt att lyfta och den 21 juli uppgav Dagens industri att bolaget dras med en rad problem. Så här kommenterade Louise Fritjofsson uppgifterna till Breakit.

Läs fler artiklar
LÄS MER