Ny rapport: Tesla halkar efter i racet om självkörande bilar

Volvo CarsGoogleSjälvkörande bilar

Elon Musk kan bara blicka längtansfullt efter Waymo. Foto: AP/TT

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

General Motors och Google har det största försrpånget.

Tävlingen om att först lyckas sätta en självkörande bil på vägarna är stenhård. Alla stora biltillverkare plöjer ned hundratals miljoner i sina respektive projekt. Bland annat har svenska Autoliv satsat över 1 miljard kronor i sitt självkörande bilar-bolag Zenuity som man äger tillsammans med Volvo cars.

Ett av de mest hajpade bolagen i segmentet är Tesla. Med sin autopilot kan bolagets fordon följa vägen, hålla sig i rätt fil och bromsa för att inte krocka. Något riktigt självkörande fordon handlar det dock inte om eftersom föraren hela tiden måste hålla koll på bilen och trafiken.

Nu visar en ny rapport, först upplockad av Nyteknik, hur det ligger till i racet – och det ser inte särskilt positivt ut för Elon Musk och hans manskap.

När det gäller utförande ligger Tesla klart sist av drakarna, enligt det amerikanska analyshuset Navigant research. Även på strategi-axeln ligger Tesla efter de flesta.

Bäst betyg får General Motors och Google-ägaren Alphabets självkörandeprojekt Waymo. Svenska Zenuity hamnar på en nionde plats av 19 bolag och bedöms ligga något framför biltillverkare som Land rover och Toyota.

Här är topp tio listan:

1.  GM
2.  Waymo
3.  Daimler-Bosch
4.  Ford
5.  Volkswagen Group
6.  BMW-Intel-FCA
7.   Aptiv
8.   Renault-Nissan Alliance
9.  Volvo-Autoliv-Ericsson-Zenuity
10.  PSA

Läs mer