”H&M:s investering i Wrapp är ett styrketecken för startupscenen"

H&M Creandum
”H&M:s investering i Wrapp är ett styrketecken för startupscenen"

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Creandums Johan Brenner om klädjättens oväntade intåg i Wrapp - och om varför han själv hoppar av styrelsen.

På torsdagen avslöjade vi på Breakit att Sveriges största börsbolag, H&M blivit storägare i rabattföretaget Wrapp med 6,4 procent av aktierna. Dessutom köper betalbolaget Klarna 9,5 procent av aktierna i en nyemission som sammanlagt tillför Wrapp 25 miljoner kronor i kapital.

Nyheten väckte stor uppmärksamhet i den svenska techindustrin och när Breakit på fredagsförmiddagen får tag på Johan Brenner (som via riskkapitalbolaget Creandum varit med i Wrapp nästan sedan företaget startades) är han mycket positiv till de nya storägarna.

”Det är ett styrketecken för vårt svenska ekosystem att ett så stort bolag gör en investering i en startup. Det är också kul att ett stort och etablerat techbolag som Klarna börjar göra den här typen av investeringar”, säger han.

För Creandum har dock investeringen i Wrapp så här långt varit en rejäl besvikelse. I slutet av 2014 tvingades företaget skrota sin ursprungliga plan att bygga upp en presentkortsapp och alla anställda i USA sades upp. Värderingen på Wrapp har också rasat - från 381 miljoner kronor 2013 till 129 miljoner kronor i den nyemission som nu precis avslutats.

”Den första affärsmodellen misslyckades men så kan det vara i en startup. Nu har ledningen skapat en ny affärsmodell som ska bli väldigt spännande att se om den lyfter”, kommenterar Johan Brenner.

Han har själv precis slutat i styrelsen för Wrapp. Redan i höstas avgick Linkedin-grundaren Reid Hoffman när Wrapp skrotade sin USA-satsning och förutom Johan Brenner hoppar nu även Wrapps medgrundare Andreas Ehn och privatinvesteraren Fabian Månsson av styrelsen.

”Jag kommer fortfarande ha kvar en observatörsplats i styrelsen men får ingen rösträtt. Det har egentligen ingen stor praktisk betydelse. Jag bor i USA och då är det lite krångligt att sitta i styrelsen i ett svenskt bolag”, säger Johan Brenner.

Han påpekar att investeringar i starup-bolag per definition är förenade med stor risk och Wrapp är inget undantag. 

”Du måste våga ta risk som venture-investerare annars hittar du inget nytt Spotify. Det är flera av våra bolag som inte funkat och gått under. Men vi tror fortfarande att Wrapp kan bli en bra investering även om värderingen nu är klart lägre jämfört med den senaste finansieringsrundan i bolaget”, säger Johan Brenner.

Läs fler artiklar
LÄS MER