Amerikanska advokater jagar läcka – Ericsson kan stämmas

Breakit - Amerikanska advokater jagar läcka – Ericsson kan stämmas

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Telekomjätten anklagas för att ha blåst upp intäkter i redovisningen.

Det är tidningen Affärsvärlden som i torsdagens nummer avslöjar att en stor amerikansk advokatbyrå överväger att genomföra en grupptalan mot Ericsson.

Uppgifterna kommer inte särskilt lägligt för Ericsson som i veckan tvingades göra nedskrivningar på över 14 miljarder kronor och samtidigt brottas med problem på flera håll i verksamheten.

Bakgrunden till den hotande stämningen är uppgifter i Svenska Dagbladet, som publicerades för 18 månader sedan. I de artiklarna framfördes anklagelser om att Ericsson under lång tid skulle förskönat sina försäljningssiffror.

“När vi grävt så extremt mycket in i framtiden för att kunna upprätthålla den redovisade försäljningen idag så finns det stor risk för att det kommer några helt tomma kvartal framöver”, sade en källa inom Ericsson då till Svenska Dagbladet.

Nu har den amerikanska advokatbyrån Labaton Sucharow börjat jaga efter läckor med insyn i Ericssons redovisning för att kunna belägga uppgifterna. Affärsvärlden uppger att Labaton Sucharow söker upp personer som tidigare varit anställda hos det svenska bolaget men som tvingats sluta på grund av sparåtgärder. Affärsvärlden skriver att advokatbyråns anställda letat reda på tidigare anställda genom att systematiskt leta igenom Linkedin-konton. En tidigare Ericsson-anställd bekräftar för Affärsvärlden att hen kontaktats av advokatbyrån.

“Hon hittade mig genom Linkedin”, säger personen till Affärsvärlden.

Peter Olofsson, presschef på Ericsson, har också fått kännedom om advokatbyråns agerande men säger samtidigt till Affärsvärlden att byrån inte framfört några krav direkt till bolaget.

Läs fler artiklar
LÄS MER