Finansbranschen träffade Bolund för att diskutera åtgärder efter #Metoo

Breakit - Finansbranschen träffade Bolund för att diskutera åtgärder efter #Metoo

Elisabeth Thand Ringqvist. Foto: Istockphotos.

Towe Boström

Reporter

Finansmarknadsministern och finansbranschen har träffats i i kölvattnet av #Metoo.
"Det var ett väldigt öppet möte där man bland annat delade med sig av personliga berättelser", berättar Elisabeth Thand Ringqvist, SVCA.

I samband med den stora Metoo-rörelsen har en uppsjö av branscher rutit ifrån och genomfört upprop. Finansmarknadsminister Per Bolund har i sin tur efterlyst och välkomnat ett initiativ i finansbranschen.

”Jag tar det för självklart att problemen med sexuella trakasserier vi ser i alla övriga branscher självklart också finns i finansbranschen. Det här är ett samhällsproblem”, sa Per Bolund till Dagens industri i december.

Ministern bjöd därför in finans- och försäkringsbranschen till ett möte för att diskutera frågorna under onsdagseftermiddagen.

På deltagarlistan fanns bland annat Klarnas vice vd Knuts Frängsmyr och Swedbanks vd Birgitte Bonnesen.  

Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande för Svenska Riskkapitalföreningen (SVCA), deltog också. 

Hon uppskattar att runt 25 representater deltog i mötet. 

”Det var ett väldigt öppet möte där man bland annat delade med sig av personliga berättelser. Alla var ense om att vi har ett uppdrag att fortsätta den här diskussion och ta det på stort allvar", säger Elisabeth Thand Ringqvist.  

Hon anser själv att finansbranschen blivit mer jämställd – men det finns undantag. 

"Det finns områden som är väldigt mansdominerade där jag upplever att jargonen är på ett sätt som kanske fanns på andra ställen för 15 år sedan". 

Något som lyftes på mötet var vikten av nolltolerans. 

”Det verkar vara något som är lite svårt i finansbranschen, kanske i många branscher, och vi måste jobba med vad som är noll för oss”.

Hon menar att det varit mycket fokus på anmälningar i Metoo-debatten, men att det även handlar om att uppmärksamma mindre problem. På mötet diskuterades bland annat vikten av att skapa en kultur där chefer lyssnar på sina anställda. 

300 kvinnor i finans- och försäkringsbranschen gick nyligen ut med uppropet #inteminskuld #påvåravillkor. Initiativtagarna Hilma Björk och Louise Thilander medverkade även på dagens möte.     

Metoo har visat att det finns många berättelser som inte kommer upp till ytan. Elisabeth Thand Ringqvist förväntar sig samtidigt ingen snabb lösning och menar att det här är ett arbete som kommer att sträcka sig över flera år. 

Hon tycker att det är bra att debatten nu lyfts upp och pekar på vikten av att alla representater jobbar vidare med frågorna, liksom att arbetsgivarförbund följer upp och driver på. 

"Alla ska kunna känna att de kan säga ifrån om någon har ett olämpligt beteende. Det är allas ansvar", säger Elisabeth Thand Ringqvist. 

Breakit har sökt Per Bolund. Finansmarknadsministern uttalade sig till SvD Näringsliv efter mötet.   

"Branschen i sig har ett stort ansvar och vi kommer att följa hur det går med frågorna", säger Per Bolund. 

 

Läs fler artiklar
LÄS MER