Facebook utökar utredning om rysk påverkan på brexit

Breakit - Facebook utökar utredning om rysk påverkan på brexit

Foto: TT/AP Photo/Paul Sakuma

Towe Boström

Reporter

Det brittiska parlamentet pressar sociala mediejätten.

Facebooks plattform har visat sig vara ett populärt tillhåll för aktörer som vill sprida falska nyheter. Det har bland annat avslöjats att Facebook använts av ryska trollfabriker för att påverka valet i USA.

Nu rapporterar Financial Times (låst bakom betalvägg) att Facebook gått med på att utöka undersökningen om hur rysk inblandning kan ha påverkat brexitomröstningen.

Ett besked som kommer efter påtryckningar från brittiska parlamentet som uppges vara missnöjda med Facebooks tidigare responser.

Den brittiska politikern Damian Collins uttalar sig till Financial Times.

”Sett till vad som hänt på andra platser i världen, där Ryssland har försökt att blanda sig i länders politik, har folket rätt att vet vad som hände här”, säger han.

Facebook ska nu titta djupare på annonser och suspekta konton som kan ha kopplingar till ryska källor och inte tidigare identifierats.

”Vi ska göra alla rimliga ansträngningar för att klargöra huruvida det fanns en koordinerad aktivitet som liknar den som upptäcktes i USA och vi kommer att rapportera tillbaka så snart det är klart”, uppger Facebook. 

 

Läs fler artiklar
LÄS MER