Kraftig ökning för Kry och Min Doktor – storstadsborna driver användarsiffrorna

Min doktor Kry Digital vårdcentral
Kraftig ökning för Kry och Min Doktor – storstadsborna driver användarsiffrorna

Istockphoto/Kry.

Towe Boström

Reporter

Kry och Min Doktor har växt så att det knakar – och flest användare återfinns i storstäderna.

Digitala vårdgivare som Kry och Min Doktor kan vara ett smidigt val för den som har lite längre till vård. 

Trots det är det storstadsbor som verkar vara mest förtjusta i nätläkarna. 

Det rapporterar Dagens Medicin, som skriver att antalet besök, så kallade landstingsbetalande kontakter, med Kry och Min Doktor ökat med 500 procent på ett år. 

Statistiken, som sträcker sig till oktober förra året, kommer från Region Jönköping där Kry och Min Doktor har avtal med varsin privat vårdcentral. Siffrorna innefattar även personer som hör till andra landsting. 

I oktober registrerades cirka 22.000 kontakter. Enligt uppgifterna har Kry och Min Doktor uppskattningsvis 90-95 procent av alla digitala vårdkontakter i landet. 

Det är personer i Stockholms län som gör flest besök per 1000 invånare, och barn upp till två år är den största patientgruppen. Vaxholm toppar kommunlistan med 38 besök per 1000 invånare.  

Jonatan Vincent, controller i Region Jönköpings län, konstaterar att närheten till vårdcentraler inte nödvändigtvis betyder att det är smidigt. 

"Har man sjuka barn att släpa med på pendeltåget eller tunnelbanan i rusningstrafik är det inte så lätt. Att slänga in barnen i bilen är heller inget man längtar efter i storstaden" säger Jonatan Vincent till Dagens Medicin. 

Vad som väntar härnäst för de digitala vårdgivarna återstår att se. Nätläkaren Doktor.se ritade om spelplanen rejält i början av året när de köpte en vårdcentral i Sörmland. Upplägget i Sörmland, som skrotat sin patientavgift, betyder att Doktor.se kan bedriva fri digital vård.

Det kan exempelvis inte Kry och Min Doktor göra, som hör till Region Jönköping. De digitala vårdgivarna ersätts med 650 kronor av landstingen, men i Jönköping utgörs 250 kronor av patientavgift. 

Initiativet har lett till att fler nätläkare uppges undersöka möjligheten att erbjuda gratis vård. 

Kry har tidigare sagt till Breakit att man inte tror att det här gynnar utvecklingen samt att man inte har några planer på att erbjuda gratis vård i dagsläget. 

Läs fler artiklar
LÄS MER