De fick precis in 900 miljoner i kapital – efter bara ett år som entreprenörer

SequoiaSjälvkörande bilarTransport

Skärmdump från Pony AI:s Youtube-kanal.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Självkörande bilar är stekhett. Amerikanska Pony AI är det senaste beviset.

Hela bilvärlden kämpar om att bli först med att leverera självkörande bilar. Tesla, Volvo och Daimler tävlar mot techjättar som Apple, Google och kinesiska Baidu om vem som först kan låta förarna släppa ratten helt och hållet.

Att ta fajten mot raden av giganter kan verka som en omöjlig uppgift. Men det tror inte amerikanska Pony AI – ej heller bolagets investerare.

Nu rapporterar Techcrunch att bolaget precis fått in 112 miljoner dollar – motsvarande 900 miljoner kronor i kapital. Den gigantiska kapitalrundan görs trots att bolaget endast är ett år gammalt.

Bolaget grundades 2016 av James Peng och Tiancheng Lou och backas bland annat av Sequoia Capital, som är ett av Silicon Valleys främsta riskkapitalbolag.

“Jag tror att ur det stora perspektivet så är den största utmaningen fortfarande den öppna miljön. Robotar har funnits i 30-40 år och de flesta av dem har jobbat med begränsade ytor. Fordon är som robotar men opererar i osäkra miljöer”, säger James Peng till Techcrunch, om utmaningen framåt för bolaget.

Läs mer