Taylor Swifts kampanj mot Spotify fortsätter – sågar musiktjänsten

Spotify Apple Music
Taylor Swifts kampanj mot Spotify fortsätter – sågar musiktjänsten

TT/Jonathan Hayward/The Canadian Press via AP

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Superstjärnan Taylor Swifts riktar ny kritik mot Spotify. Kallar bolaget för en "startup utan intäkter".

I november förra året beslutade sig Taylor Swift för att ta bort sin musik från den svenska musiktjänsten Spotify. Då uppgav hon att hon inte ville att hennes musik skulle vara en del av ett ”experiment” som inte kompenserar artister och rättighetsinnehavare på ett korrekt sätt.

Aktionen fick bland annat Daniel Ek och Spotify att skriva ett öppet brev där de deklarerade sin kärlek till Taylor Swift. 

Men kärleksbrevet verkar inte ha fått den effekt som det svenska bolaget hade hoppats på. I en intervju med Vanity Fair riktar Taylor Swift nu skarp kritik mot den svenska musikplattformens agerande i samband med att hon tog bort sin musik från tjänsten. 

Hon jämför det bland annat med hur Apple agerade när hon kritiserade deras royalty-modell.

”Det kändes väldigt ironiskt att ett multimiljard-bolag reagerar på kritik med ödmjukhet (Apple, vår anm.), medan en startup utan intäkter reagerar på kritik som en företagsmaskin (Spotify, vår anm)”, säger hon.

”Apple behandlade mig som om jag var en röst från ett kreativt sammanhang som de faktiskt brydde sig som”

Exakt hur förhandlingarna bakom kulisserna har gått till mellan Spotify och Taylor Swift är oklart, men att Taylor Swift är kritisk till den kostnadsfria modellen som Spotify använder sig av är däremot ingen hemlighet. Hon har bland annat kritiserat upplägget i en krönika i ansedda Wall Street Journal.

Spotify menar å andra sidan att freemium-modellen på sikt resulterar i betalande användare, och deklarerade i juni att de betalat ut över 3 miljarder dollar till skivbolagen sedan lanseringen.

Stora delar av Taylor Swifts musikkatalog finns idag på konkurrerande plattformar som Apple Music och Tidal. Någon återkomst till Spotifys musiktjänst verkar däremot inte vara aktuellt.

Läs fler artiklar
LÄS MER