Svensk klädhandel fortsatte rasa i december

Breakit - Svensk klädhandel fortsatte rasa i december

Foto:TT

Finwire / Breakit

Butikerna fortsätter tappa mark.

Den svenska modehandeln fortsatte att sjunka under december.

Den svenska försäljningen av kläder i fackhandeln, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, minskade med 4,7 procent i december jämfört med samma månad förra året. Under helåret 2017 var försäljningen ned med 2,6 procent. Det visar Stilindex från Svensk Handel.

Skobutikernas försäljning steg med 7,2 procent. Under 2017 var försäljningen ned 2,5 procent.
"Det var snön i början av månaden och inte julhandeln som gav en bra månad för skohandeln, medan klädförsäljningen visade minus", konstaterar Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil, i ett pressmeddelande.

"Mellandagsrean i modehandeln har delvis tappat i intresse eftersom Black Friday på kort tid övertagit rollen som fyndköpsfenomen. Branschen har genom sin jakt på rabatter först minskat i den reguljära julhandeln och nu har också mellandagsreans betydelse avtagit, menar Sandström. I vår julprognos hade skohandeln till och med den 20 december ökat med 10 procent och kläder minskat med 4,5 procent. Därefter har alltså klädhandeln inte sett någon förbättring samtidigt som skoförsäljningen också har försämrats, vilket tyder på en dålig julspurt och mellandagsförsäljning."

"Totalt har försäljningen för skor och kläder i de fysiska butikerna minskat med 2,5 respektive 2,6 procent under 2017. Det är ett dystert facit som också bör få varje långsiktig hyresvärd att börja fundera", avslutar Mikael Sandström.

Läs fler artiklar
LÄS MER