Taxiapptjänsten Careem lanseras i Gaza och Nablus

Taxi
Taxiapptjänsten Careem lanseras i Gaza och Nablus

Magnus Olssons taxitjänst Careem lanseras i Gaza. Foto: Skärmdump från Youtube samt TT.

Finwire / Breakit

Careem intar nya städer – svenskens skapelse expanderar.

Det var efter hans hjärnblödning som exilsvensken Magnus Olsson sade upp sig från jobbet på konsultjätten McKinsey. Den allvarliga händelsen fick honom att ompröva sina livsval.

Kort därefter var han med och grundade taxitjänsten Careem, enklast beskrivet som mellanösterns Uber.

Bolaget har tagit in flera miljarder i riskkapital och är enligt Bloomberg Ubers värsta konkurrent i regionen. I nuläget finns tjänsten i länder som Saudiarabien, Egypten, Förenade arabemiraten, Pakistan och Jordanien.

I somras klev bolaget även in i Palestina, den plats på jorden som enligt Sveriges regering är en egen stat (en uppfattning som inte delas av Israel).

Då lanserades Careem i Ramallah, på Västbanken.

Nu uppger Careem att man även sjösätter sin taxiapp på Gazaremsan, den palestinska enklav som i praktiken styrs av terrorstämplade Hamas.

Tjänsten blir nu tillgänglig i Gaza – en stad som så sent som 2014 plågades av ytterligare ett krig mellan Israel och Hamas. Careem vill bli en positiv kraft.

Bolaget skriver i ett pressmeddelande att det finns en outnyttjad potential för mobilitetstjänster och sysselsättning för yngre personer i de två städerna. Enligt Bloomberg vill Careem både skapa jobb och uppmuntra andra bolag att investera i Palestina.

För nästan exakt ett år sen skrev vi om Careem. Då eftersom bolaget värderades till över en miljard dollar och därmed kvalade in som så kallad enhörning tillsammans med svenska bolag som Klarna och Spotify.

Läs fler artiklar
LÄS MER