Här är grejerna du inte får missa på CES i Las Vegas

Breakit - Här är grejerna du inte får missa på CES i Las Vegas

Toyotas nya självkörande buss är bara en av många attraktioner på årets CES. Foto: Jae C. Hong/AP/TT

Jonas de Lange

Reporter

Elbilar, jättarnas AI-fight och tv-apparater.

Idag inleds teknikmässan CES i Las Vegas, där elektronikbolag av alla storlekar trängs för att försöka få fram sina produkter i rampljuset.

Vi har listat några av årets viktigaste teman och händelser.

Bilbonanza

Fordon har länge varit en viktig del av mässan och i år finns närmare 600 utställare i segmentet.

Bilbranschen just nu handlar om två saker: självkörande bilar och elbilar. Under mässans gång kommer vi dock sannolikt inte att få se en massa storslagna prototyper från stora biltillverkare. Fokus ligger istället på tekniken bakom. Redan nu har bland annat processortillverkaren Nvidia gått ut med att man börjat kränga sina kretskort för självkörande bilar till både Uber och Volkswagen. Toyota har även presenterat sin nya självkörande buss E-palette.

Jättarnas AI-kamp

En annan huvudattraktion under veckan är Googles försök att på nytt utmana Amazons AI-assistent Alexa. Sökbolaget har storsatsat inför mässan med annonser för sin egen AI-assistent Google Home överallt i stan. Alexa – eller Amazon Echo som själva burken heter – har hittills tagit ledningen framför både Home och Apples Siri i kampen om att bli hela världens röststyrningstjänst. Kan Google hinna ikapp?

Nya verkligheter

Den stora hajpen kring fenomenet virtuell verklighet, VR, verkar ha lagt sig något – men segmentet är långt ifrån dött. Närmare 400 bolag i kategorin augmented/virtual reality ställer ut på årets mässa och besökare kan vänta sig både mobilupplevelser likt Pokémon Go och futurisktiska prototyper på nästa generations headsets.

Men jag törs konstatera att AR – förstärkt verklighet – är det nya VR.

Svenskarna på plats

Vi kan inte heller låta bli att nämna några av svenskarna på plats under årets CES. Förra året gjorde högtalaren Sound dots – tidigare kallad Aifi – stor succé på mässan i Las Vegas. I år är bolaget tillbaka igen för att ta audiofilerna med storm. På listan över svenska utställare hittar man även bland annat hörlursbolaget Happy plugs, det börsnoterade bränslecellbolaget Myfc och ögonstyrningsbolaget Tobii.

Det senare bolaget har precis lagt ett tufft år bakom sig med svag försäljning och en börskurs som rasat med 40 procent. Kanske kan Tobii vända trenden med ett lyckat CES?

Ljud och bild

Alla produkter på mässan har såklart inte blicken fäst mot framtiden på samma sätt som VR-bolag och självkörande bilar. En stor del av mässan kretsar bland annat kring ljud och bild. TV-apparaterna i år är som vanligt större och bättre än föregående år, och högtalarna har än mer avancerad teknologi. Riktiga nördar kan ägna hela veckan åt att räkna pixlar och jämföra hertz.

Bubbelvarningar och i-landsproblem

Varje år kryllar det av onödiga prylar på CES. Kalla mig gammaldags, men mitt behov av ett kylskåp som pratar med mig är faktiskt obefintligt. Ej heller behöver jag en trehjuling som kan göra vykort åt mig på min semester. Allt ska kopplas upp, från brödrosten till toaborsten. Ja, det är onödigt.

Den stora frågan är om vi i år får sen någon toppa fjolårets onödigaste pryl: en 300-kronors blinkande tandtrådsdispenser.

Läs fler artiklar
LÄS MER