Han stämmer Google – anklagas för att ha diskriminerat vita män

Breakit - Han stämmer Google – anklagas för att ha diskriminerat vita män

James Damore. TT/Marcio Jose Sanchez/AP Photo/Michael Liedtke.

Towe Boström

Reporter

Den kontroversiella ingenjören sparkades från Google efter att ha kritiserat företagets mångfaldsstrategi.
Nu stämmer James Damore sin tidigare arbetsgivare för diskriminering.

Det var under förra året som James Damore fick sparken från Google, efter att ingenjören skrivit en längre text som cirkulerade inom företaget. James Damore menade bland annat att kvinnor i högre grad har drag av neuroticism, emotionell instabilitet, och är underrepresenterade inom tech-industrin till följd av biologiska faktorer.

I dokumentet listar författaren en rad biologiska skillnader mellan män och kvinnor som han menar kan ligga till grund för den ojämna representationen. James Damore pekar bland annat på att kvinnor generellt har högre grad av ångest och lägre stresstålighet.

Författaren menar vidare att Google infört en rad diskriminerande praxis och rekryteringsprocesser som riktar sig till specifika grupper.

Initiativet vållade en het debatt och nu är den före detta medarbetaren ute och svingar mot IT-jätten igen. Han har lämnat in en stämning mot Google tillsammans med en tidigare sparkad anställd, skriver Recode.

De anklagar bland annat Google för att rutinmässigt diskriminera konservativa och vita män. Anställda som uttryckt åsikter som skiljer sig från majoritetens på Google, inom exempelvis politik och mångfaldspolicys, ska ha straffats och frysts ut, menar de klagande.

James Damore hävdar vidare att Googles strävan och praxis kring att rekrytera fler kvinnor och anställda från underrepresenterade bakgrunder är en form av diskriminering.

I samband med att James Damores sparkades uttalade sig vd:n Sundar Pichai. Han beskrev det hela som kränkande uttalanden som skapar skadliga könsstereotyper på arbetsplatsen.

Enligt CNN ska Google ha svarat att ”de ser fram emot att försvara sig mot Mr Damores stämning i rätten”.

Läs fler artiklar
LÄS MER